Petri Sarvamaa Järjen asialla.

Sanoista tekoihin

Jokaisen elämässä ja meidän kaikkien yhteiskunnassa tulee hetkiä, jolloin on aika pysähtyä. Tehdä käännös. Muuttaa suuntaa. Ryhtyä sanoista tekoihin.

Tuollainen hetki on nyt käsillä suomalaisessa yhteiskunnassa.

On selvää, että Hyvinkään, Kauhajoen, Jokelan ja Vantaan Myyrmäen takana on pitkä historia ja moniulotteinen palapeli. On selvää, että tätä kierrettä ei katkaista millään yhdellä päätöksellä tai teolla. Mutta yhtä selvää pitäisi nyt olla se, että on aika ryhtyä sanoista tekoihin.

On aika ryhtyä seuraaviin tekoihin:

1. On tullut aika tiukentaa huomattavasti aseiden saatavuutta Suomessa.

Tämä on iso askel ja perusteellisen työmaan takana. Suomessa on henkilökohtaisia aseita asukasta kohti enemmän kuin yhdessäkään toisessa Euroopan maassa, unionin sisällä tai ulkopuolella. Koko maailmassa niitä oli viimeisen tilastoinnin jälkeen enemmän vain Yhdysvalloissa ja Jemenissä.

On ryhdyttävä järjestelmälliseen operaatioon, jossa kaikki tiedossa olevat aseet käydään läpi. Sen jälkeen aseet kootaan kahden valtuutetun tahon taakse; metsästys- ja ampumaurheiluseurojen lukkojen taakse. Poliisi ja puolustusvoimat pitävät huolen aseistaan jo nyt.

Tämä kestää ja maksaa, mutta kuka kehtaa astua esiin ja selittää, ettei se olisi sen arvoista? Hyvinkään, Kauhajoen ja Jokelan nuoret uhrit olisivat kaikki elossa, jos näin olisi tehty jo kymmenen vuotta sitten. Nykymenon tulevat uhrit välttyisivät turhalta kuolemaltaan ja heidän läheisensä pohjattomalta surultaan. Tämä toimenpide ei rajoittaisi metsästystä eikä ampumaurheilua.

Me kaikki voimme vuorollamme sanoa, että "ei tämä yksi päätös" lopettaisi näitä kauhistuttavia tapauksia. On todella surullista, että Suomessa itse poliisiylijohtaja antaa arvovallallaan oikeutuksen seurata perässä ja hokea maailmanloppuun asti: "Ei ase tapa. Jokainen voi aina hankkia aseen jostain."

Tai sitten enemmistö meistä voi päättää, että on aika aloittaa jostakin. Ja ryhtyä sanoista tekoihin.

2. On tullut aika rahoittaa lasten ja nuorten henkisen kasvun seuranta.

Suomi pystyi aikoinaan rakentamaan loistavan neuvolajärjestelmän. Suomi pystyi rakentamaan koululaitoksen, joka tuottaa kiistatta loistavia tuloksia koko maailman mittakaavassa. Suomi pystyy aivan varmasti myös järjestämään lapsille ja nuorille sosiaalisen ja psykologisen turvaverkoston, josta näitä Pekka-Ericejä, Matteja ja Eeroja ei tupsahtele muita lapsia tappamaan.

On siis tullut aika pysähtyä ja kääntää lasten ja nuorten psykologisten seuranta- ja hoitotarpeiden rahoituspäätösten suunta. Tämä tarkoittaa kattavan verkoston rakentamista, päivähoidosta kutsuntoihin, jossa jokainen suomalainen lapsi käy säännöllisesti koko kasvutaipaleensa ajan keskusteluja ammattilaisten kanssa. Näistä keskusteluista on tehtävä yhtä rutiininomainen asia kuin perinteisestä "piikki pyllyyn" -terveystarkastuksista.

Hyvin keskeisessä asemassa ovat myös opettajat. Päivähoito- ja koulujärjestelmän psykologiseen osaamiseen panostamista pitäisi seurata psykologian ammattilaisten ja opettajien säännöllinen ja järjestelmällinen vuorovaikutus, jossa opettajat saisivat enemmän eväitä päivittäiseen työhönsä. Enemmän eväitä havaita ongelmia.

Viimeinen, mutta ei lainkaan vähämerkityksinen vaihe matkalla aikuisuuteen ovat asevelvollisten kutsunnat. Myös niissä olisi henkisen terveyden ammattilaisten käymissä syvällisissä keskusteluissa mahdollisuus havaita puutteet, mustavalkoisuudet ja vääristymät.

Näihin kaikkiin pitää nyt ryhtyä panostamaan määrätietoisesti, järjestelmällisesti ja päättäväisesti.

Tiedän ja ymmärrän, ettei kasvavan lapsen elämän suuntaa voida hoitaa yksin ulkoistetuin voimin, kuten päiväkotien, koulujen ja puolustusvoimien kuraattorien ja psykologien toimesta. Mutta me kaikkihan voimme vuorollamme todeta noin, tai sitten näin:

On tullut aika ryhtyä sanoista tekoihin ja aloittaa. Ei "jostain", vaan monesta asiasta yhtä aikaa ja päättäväisesti.

Edellä olevat kaksi päätöstä ovat poliittisia päätöksiä, joten ne ovat poliitikkojen tehtävissä. Toivon ja odotan, että nämä päätökset myös tehdään.

Kolmatta asiaa poliitikot eivät voi päätöksellään rahoittaa, mutta siihen meidän poliitikkojen täytyy antaa selviä arvoviestejä.

3. On tullut aika pysähtyä lastemme ja nuortemme äärelle.

Kaikki kehitys ja parantuminen lähtee tosiasioiden tunnustamisesta. Suomessa ei vieläkään ole tunnustettu sitä tosiasiaa, että aikuisten arvot ovat mädäntyneet. Aikuiset näyttävät mallin puheillaan ja teoillaan. Mallin välinpitämättömyydelle ja toisten ihmisten ja heidän arvonsa vähättelylle. Mallin väkivaltaisille ratkaisuille ja niiden hyväksymiselle, jopa ihannoimiselle. Mallin ahneudelle, joka on yksi kaiken moraalisen rappion syntytekijöistä.

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista aikuisista tietää, mikä on oikein ja mikä väärin. Mutta yhä kasvava joukko ei enää välitä tätä sivistyneen yhteiskunnan koodia lapsilleen.

Kyllä, me kaikki voimme vuorollamme sanoa, että "ei meidän lapsi, mutta se naapurin kakara". Tai sitten voimme yrittää ryhdistäytyä ja ryhtyä sanoista tekoihin.

Kaiken surun, ahdistuksen ja tyhjyyden jälkeen päässä soi yksi piinaava kysymys. Miksi Hyvinkään tekijää kutsutaan 18-vuotiaaksi "mieheksi", mutta hänen uhrejaan "nuoriksi"? Minun ymmärtääkseni 18-vuotias on henkiseltä kasvultaan vielä lapsi. Meidän kaikkien lapsi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (79 kommenttia)

Lauri Korhonen

Hassua kuinka eri tavoin ihmiset näitä kirjoituksia tulkitsevat. Itselleni tuli mieleen juuri päinvastoin ettei ole juurikaan jaksettu ajatella.

Muuta kommettia tämäkään irtopisteitä keräilevä kirjoitus ei ansaitse.

Käyttäjän amgs kuva

Kirjoitus ja etenkin asia ansaitsevat pohdintoja ja toivon mukaan moni muu jaksaa ajatella ja kertoa mitä asialle voitaisiin tehdä. Kai lapsemme ansaitsevat sitä.

Otto Gustafsson

Ajatelkaa lapsia ja poistakaa aseet, voihan kukkaset... Mitähän arvon europarlamentaarikko ajatteli tehdä laittomille aseille? Britanniassa yksityishenkilöt eivät käytännössä voi omistaa aseita, mutta ammuskeluja tapahtuu sielläkin vähän väliä.

Entä pitäisikö internetistä poistaa kaikki sivut, joissa neuvotaan miten tehdään räjähdysaineita? Täysin löysä ja lepsu aselaki (siis se entinen ja parempi) oli voimassa vuonna 2002, kun Petri Gerdt kulki reppuineen Myyrmannin kauppakeskuksessa.

Pohjan Akka

Ajatella... Paljon tämän tapahtuman ympärillä on "ajateltu" siellä sun täällä.

Hyvinkään nuorenmiehen oireiden perusteella taustalla näyttäisi olevan ADD-ongelma, ja kyse on silloin aivoaineenvaihdunnan poikkeavuuksista. Ihminen itse ei niille mitään voi, ne ovat synnynnäisiä. ADD on ADHD:n "flegmaattinen" versio, joka hävittää ihmisen oman aloitekyvyn niin, että kouluun ei saa lähdetyksi jne. Tietyt fyysiset aktiviteetit sen sijaan ovat lääkettä ahdistukselle, jonka oireyhtymä ihmisen sisällä aiheuttaa. Joku asiantuntija joskus sanoi, että ADD-tyyppi tarvitsee ammatin, jossa hän voi toteuttaa jännittäviä "metsästäjän tarpeitaan".

Hyvin harvoilla vanhemmilla voi olla tietoa antaa ongelmalle nimi, tehdä diagnoosi. Vasta kun diagnoosi onnistuu, ongelmien auttaminen voi alkaa.

Päivähoidossa ja koulussa, viimeistään ammatinvalinnanohjauksessa tämä oireyhtymä pitäisi nykyisin tunnistaa.

jussi olli

Tuosta tekstistä saa helposti sen käsityksen, että ADD:t ovat ahdistunutta ja hengenvaarallista porukkaa ympäristölleen.

Minulla on ADD ja pyssyjä vähintäänkin riittävästi. Ei ole kuitenkaan tullut mieleenkään käyttää niitä mitenkään väärin. Harrastan ampumaurheilua suomenmestaruustasolla.

Eli kyllä hyvinkään nuoren miehen ajavat moisiin tekoihin muut ongelmat kuin add.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Tässä on minusta kohdissa yksi ja kaksi esitetty lähinnä oireiden hoitoa mutta kolmannessa kohdassa onneksi tultu siihen itse asiaan, joka sekin on oire, mutta mistä?

Uskaltaisin itse esittää, että perimmäiset syyt löytyvät juuri moraalikadosta, olemassaolon merkityksen ja tarkoituksen pohtimisen puutteesta, hyvän tavoittelemisen puutteesta, ja syylliset tähän ovat tällä kertaa pitkälti ne tahot, joiden mielestä maailmaa pitäisi lähtökohtaisesti toteuttaa uusliberalistisin keinoin ja tavoittein. Kirjoittajan oma puolue, Kokoomus, ei ehkä pahimpana näistä, mutta samassa ryhmässä kuitenkin.

Kunnes tämän tajuaa, että olemme Suomessa ja globaalisti jostakin syystä hyväksyneet rakenteet, joissa merkityksellisen elämän ja hyvän tavoittelemisella ei enää ole tarpeeksi elintilaa, ja kunnes päätämme radikaalisti muuttaa näitä rakenteita, niin emme valitettavasti tule pääsemään eroon näistä traagisista oireista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mikaelilta hyviä näkökulmia. Älkäämme kuitenkaan luottako vain siihen, että valtiokeskeinen kattava järjestelmä "neuvolasta kutsuntoihin" luo ratkaisut ongelmaan. Homo sovieticus'ta ei onnistuttu luomaan 70 vuoden hoivassakaan.

Vapaus ja vastuu kuuluvat sekä yhteisön että yksilön elämään yhtenä mielekkyyttä, ainutkertaisuutta ja arvokkuutta tuovina tekijöinä. Ja mielekkyyden puute - tai tarkoituksettomuus - on tutkimuksissa tullut esille monen syrjäytettyn tarinassa. Moni on valitettavasti kokenut arvottomuutta ja välittämisen puutetta jopa ns. ammattiauttajien taholta.

Pekka Heliste

"On ryhdyttävä järjestelmälliseen operaatioon, jossa kaikki tiedossa olevat aseet käydään läpi. Sen jälkeen aseet kootaan kahden valtuutetun tahon taakse; metsästys- ja ampumaurheiluseurojen lukkojen taakse. Poliisi ja puolustusvoimat pitävät huolen aseistaan jo nyt."

Heh, hyviä vitsejä ,joita voi esittää vain aivan pihalla oleva ihminen.

Metsästys on syrjäseduilla erittäin suosittu ja aseiden kerääminen vain johtaa siihen,että metsästys siirtyy tehtäväksi laittomilla aseilla ja salaa.Kukapa lähtis hakemaan asetta kymmenien/satojen km päästä ?

Hintakin tällaiselle byrokraattiselle menettelylle on kauhea ja luvallinen aseharrastus jää vain rikkaiden harrastukseksi

Metsästys on vielä leivän jatke laitamailla

Eikä lukkojen taakse pano estä hakemasta asetta ja käyttämästä sitä, myöskin rosvojen työ helpottuu kun aseen voi hakea keskitetystä paikasta.

Asevalvonnasta on tullut jo kiusaamisen välikappale,entiseltä esimieheltäni poliisit hakivat aseet pois,mies on jo 75-vuotias.

Selvisi lopulta , että joku oli antanut perättömän ilmoituksen vedoten parkinsonin tautiin.Mitään rikettä tai kränää jonkun kanssa ei ollut taustalla.Kesti kolme vuotta taistella,että hän sai aseet takaisin.

Vanhalle miehelle metsästys oli/on mieluisa virike ja kunnon kohottaja

Käyttäjän erkkivaltamaki kuva
Erkki Valtamäki

Pekka Heliste pitää Petri Sarvanmaan erittäin perusteltuja ajatuksia hyvänä vitsinä. Näin ajattelevat turhan monet suomalaiset. Siksi meillä ammutaan ihmisiä kouluissa ja kaduilla. En ymmärrä ajatusta, että yksityishenkilöllä, joka metsastää tai ampuu kilpaillakseen pitää olla kotonaan oma ase. Metsästys- ja ampumaurheiluseurat voivat aseet omistaa ja antaa ne jäseniensä käyttöön, kuten Sarvanmaa esitti.

Itse en armeijan jälkeen ole asetta tarvinnut eikä varmaan valtaosa suomalaisista. Asetta käyttäviä metsästäjiä ja urheilijoita on pieni vähemmistö, mutta heidän mielipiteensä näyttää painavan vaaassa enemmän kuin valtaväestön. Se on puppua, että joku vielä elääkseen metsästää. Se on harrastus muiden joukossa, enkä yhtään väheksy tätä harrastusta. Aseet on pian saatava turvalliseen paikkaan, sillä joukossamme on vielä monta Pekka-Ericiä, Matti Juhania ja Eeroa.

Käyttäjän kunniatohtori kuva
Arto Heikinaro

"Pekka Heliste pitää Petri Sarvanmaan erittäin perusteltuja ajatuksia hyvänä vitsinä. Näin ajattelevat turhan monet suomalaiset. Siksi meillä ammutaan ihmisiä kouluissa ja kaduilla. En ymmärrä ajatusta, että yksityishenkilöllä, joka metsastää tai ampuu kilpaillakseen pitää olla kotonaan oma ase"

Niin tai näin, se on hyvä, että ihmisillä on aseita. Minä liputan sen puolesta, että aseharrastus säilyy, voi hyvin ja kasvaa. Metsästys on pian entistä tarpeellisempi taito. Ja meitä, jotka ajattelevat kuten minä, on selvä enemistö suomalaisista.

Mutta Sarvamaakin voisi olla kiitollinen tälle ampujalle, sillä taas saatiin jutun aihetta jolla piilottaa todelliset ongelmat eli EU- ja Kreikka asiat.

Reija Hirn

Erkki, entäs kaikki omavarais- ja luomutaloudet? Minä tapan eläimiä pihallani ympäri vuoden. Onko jollain viranomaisella oikeutta puuttua elämäntapaani? Eipä taida olla.

Pekka Heliste

En ole mikään asefriikki, enkä harrasta enkä omista aseita.Lapsena leikimme kyllä saksalaisten jättämillä aseilla,kranaateilla, ammuksilla ja Lapin kylässä joutui elantoakin hankkimaan metsästämällä.

Armeijan jälkeen en ole juurikaan ammuskellut, joten en ole alan harrastaja enkä enää rupeakaan.

Tunne tuota syrjäkylien elämää ,mikä näyttää olevan maalikylissä elävälle yhtä tuttua kuin elämä Marsissa:Kyllä kalastus ja metsästys on edelleen merkittävä leivän jatke noilla seuduilla.

Olin itsekin ensin rajoitusten lisäämisen kannalla,mutta kun esiin ovat tulleet luvut laillisilla aseille tehdyistä rikoksista tai oikeastaan niiden vähäisyys niin enpä usko,että lisärajoituksilla mitään saavutetaan

Ja Myyrmanninkin joukkotuho tehtiin pommilla,mikä on myös nykyään helppoa.
Pommilla jälki on vielä pahempaa.

Enemmänkin Sarvamaa ja monet poliitikot syyllistyvät halpaan pölhöpopulismiin,kun parempaa ajatusta ei ole

Halpahintaista temppuilua

Jos halutaan jotain tehdä niin aseet pitäisi kieltää taajamissa asuvilta .

Pekka Heliste

"Viimeinen, mutta ei lainkaan vähämerkityksinen vaihe matkalla aikuisuuteen ovat asevelvollisten kutsunnat. Myös niissä olisi henkisen terveyden ammattilaisten käymissä syvällisissä keskusteluissa mahdollisuus havaita puutteet, mustavalkoisuudet ja vääristymät."

Armeija käyttää kaikki keinot raakatakseen varusmiehet vähemmäksi,jopa 30 % lentääpihalle.Syynäon se, että armeija ei halua enää kouluttaa koko ikäluokkaa ja etsii syitä maitojunaan .

Sarvamaan idea julistaa kaikki raakatut kruununraakeiksi ja yhteiskuntakelvottomiksi onkyllä sieltä peräpäästä olevia juttuja.

Käyttäjän petrisarvamaa kuva
Petri Sarvamaa

"Sarvamaan idea julistaa kaikki raakatut kruununraakeiksi ja yhteiskuntakelvottomiksi onkyllä sieltä peräpäästä olevia juttuja."

Pekka, en todellakaan halua julistaa "raakattuja" yhteiskuntakelvottomiksi. Päinvastoin, pyrin siihen, että mahdollisimman harva päätyisi tähän ihmisarvoa alentavan ajattelun kohteeksi. Että apua ja ihmisiä tarvitsevat saisivat molempia lähelleen.

Pekka Heliste

Sarvamaan pitäisi katsella peiliin. Saman peiliin pitäsi katsoa Wahlroosin, Vartiaisen, Soininvaaran etec yhteiskunnallisen "ajattelijan".

Heidän mukaansahan eliitin pitää saada käyttätyä miten haluavat ja tyytymätön kansanosa voi painua hornan kuuseen.Ja ellei älyä niin heidätpitää kiusata ja painostaa lähtemään

Kun eliitin suhtautuminen ihmisiin on näin ala-arvoista niin ei ole ihme jos joku tarttuu aseeseen.

Ja ylimielinen ja arrogantti käytös leviää muuallekin kuten AKT:n tapaus osoitti

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

1. "On ryhdyttävä järjestelmälliseen operaatioon, jossa kaikki tiedossa olevat aseet käydään läpi. Sen jälkeen aseet kootaan kahden valtuutetun tahon taakse; metsästys- ja ampumaurheiluseurojen lukkojen taakse. Poliisi ja puolustusvoimat pitävät huolen aseistaan jo nyt."

Moneen kertaan keskusteltu ja käytännössä toimimattomaksi todettu ajatus, perusteena sekin miten seuroissa järjestettäisiin yhteen kootun asearsenaalin vartiointi.

2+3. Nykyisen neuvolatoiminnan luontevaksi jatkoksi voisi toki järjestää vanhemmille neuvonnan lasten kasvatukseen.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Petri

Kannattaisikohan Sinun Brysselin kiireidesi lomassa linkata oheiset artikkelit/ohjelmat ja pohtia, miten niiden viesti voisi liittyä kirjoittamaasi?

Psykologi Viljamaa on äskettäin julkaissut kirjan, jossa hän pohtii aggressiota: mitä se on, miten se kehittyy ja voidaanko sitä ehkäistä tai "suunnata".
Asiaa koskeva YLE:n varsin herkullinen puheohjelma löytyy YLE/Areenasta (Radio Yle 1, hakusanat Viljamaa, Haatanen).

Niin, ne linkit:

http://www.haaste.om.fi/Etusivu/Lehtiarkisto/Haast...

http://www.janneviljamaa.com/

http://yle.fi/radio1/radio_soitin.html?channel=rad...

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Tämä aseiden siirtäminen jonnekin lukkojen taakse ei poista ongelmaa. On olemassa lukemattomia muita välineitä millä saadaan aikaiseksi suurta tuhoa ja vahinkoa jos niin halutaan. Kaikkein tärkein on puuttua tekijöiden syihin, miksi näin tehtiin. Aikaisemmissa tapauksissa (ainakin muutamassa) oli kysymys pitkälti koulukiusaamisen aiheuttamasta tuskasta.

Nuorten syrjäytyminen ja koulukiusaaminen pitäisi saada aisoihin, sillä saavutettaisiin jo paljon.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Juuri näin. Uusliberalistinen, nopeasyklinen, tulevaisuusnäköalaton yhteiskuntamalli alkaa näkyä. Wallut olkoot kartanoissaan sähköaitojen suojissa, lisää poliiseja mukamas lääkkeeksi ja huumeet vapaiksi, kun lapsellinen sota alkaa länsimaissa olla hävitty. Joopajoooo.

Ja tähän mausteeksi:
Monsaton sapuskat ja aspartamiini ja muut EET kiteyttävät ihmisenä olemisen; lanttu lahoaa. Väkivallanteoissa on nähty vasta pientä porinaa. Valitettavasti! Nyt alkavat laumat länsimaissa tarttumaan väkivaltaan. Se on sitten aivan toinen juttu. Viitaan mm. Espanjaan tänään. Nuorisotyöttömyys 40% tasolla. Eläköön Milton Friedman ja Linkola hyllaa. Pelastaako rahaan ja voimakkaisiin yksilöihin perustuva länsimainen ulkoistusyhteiskunta maailman tuhoamalla itse suurimman osan maailman liikapopulaatiosta? Ehkä sen kuuluukin mennä evoluutiossamme näin.

Sarvamaa puhuu toista kuin edustaa. Sopii mennä mamman kainaloon pusiteltavaksi ja huomioonotetuksi ja sitten seuraavalla iltalomalla hieman vilkaisemaan vaikkapa asekerhojen tiloja pitkin Suomenniemeä.

Vanha tv-kasvo kertoi asiantuntemuksensa ja muutenkin paljasti suuren ajattelijan itsessään.

Matti Jaatinen

Okei, leikitään etteivät pyssyt olleet tässäkään tapauksessa keskeisessä roolissa.

Eli: millä muilla välineillä tämä hintelä poika olisi suorittanut vastaavan teon?

Käyttäjän MikkoHelisten kuva
Mikko Helisten

Onko myyrmannin tapaus jäänyt jo unholaan?

Käyttäjän petrisarvamaa kuva
Petri Sarvamaa

Matti,
Juuri näin. Olen puhunut ja kirjoittanut eri yhteyksissä niistä muista, todellisista syistä. Mutta sinä oivalsit tämän kirjoituksen ytimen. Tuo hintelä poika ei olisi suorittanut tekoaan millään muulla kuin aseella.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Hintelä poika...voi jessus sentään. Pitääkö olla jonkinsortin Rambo että pystyy tekemään tuhoa. Oliko tämä Myyrmäen pommimies joku muskeliveikko? Entä jos tämä "hintelä poika" olisi ottanut allensa vaikkapa henkilö- tai kuorma-auton ja ajanut sillä 92-km tunnissa suoraan mahdollisimman suureen väkijoukkoon? Entä jos tämä "hintelä poika" olisi ostanut lähimmältä "essolta" 5 tai 10 litraa bensaa ja roiskaissut sen lähimpään baariin ja tuikannut tuleen. Entä jos tämä "hintelä poika"... kyllä näitä keinoja kekseliäälle löytyy...mutta jospa tämä "hintelä poika" ei ollutkaan kovin kekseliäs ja Sarvamaa tietää sen.

Miten on Sarvamaa, oliko se ainoa keino millä tämä "hintelä poika" pystyi tekonsa suorittamaan...vai aletaanko keksimään lisää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olisikohan siinä vanhassa "joka kuritta kasvaa se kunniatta kuolee" vinha perä. Myönnän tukistaneeni kevyesti jos sisarukset kahinoivat keskenään opetuksena että ei saa satuttaa, se sattuu.

Nykyäänhän kevytkin tukistaminen on laissa kielletty, eikä kohdallani enää ole ajankohtaista tietää miten opettaisi lapselle esim. tietokonepelien irrationaalista väkivaltaista maailmaa.

Kalle Pahajoki

"Väite Suomen poikkeuksellisen korkeasta asemäärästä, 41-69 / 100 asukasta on siis peräisin sveitsiläisselvityksen suomalaistiedotteesta.
[...]
Virhe ei ollut "Small Arms Survey 2007" -selvityksen taulukossa. Selvitys itse siis todisti siitä laaditun tiedotteen väitteet perättömiksi."

http://www.mikkoniskasaari.fi/node/134

Kimmo Veijalainen

Levität väärää tietoa. Jemen-myytti kumottiin jo viitisen vuotta sitten.
http://poliisi.fi/poliisi/bulletin.nsf/PFBD/9319AD...

Käyttäjän petrisarvamaa kuva
Petri Sarvamaa

Kimmo,
Yritän kirjoituksellani sanoa, että nyt on aika tehdä jotakin. Toivottavasti et oikeasti ajattele, että tämä juupaseipäsjemen auttaa varsinaista asiaa? Suomi ja Jemen eivät tietenkään ole verrannollisia maita, muita ei niiden historian ja nykytilanteen perusteella toki pidäkään olla!

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ja paskat:kaupunkien nuoret turhautuu kun ei ole sitä jokamiesvolkkaria/mopoa/satapiikkiä/moottorikelkkaa jota rasssata yhdessä samanikäisten kanssa,,nuoret tarvitsee tekemistä eikä tietokonepeljä,pussikaljaa ja graffititöhryjä !
Ja uskokaa tai älkää-muös metsästysharrastus/riistanhoitotyö on hyväksi,metsästysseuran/riistanhoitopiirien hellässä huomassa(ensiaskeleet) !
Luontosuhde vuorenvarmasti purkaa stressiä ja tekee ihmisestä tasapainoisemman,,oli kyseessä lapsi,nuori tai vanhus !
Ja kun nuoret yhdessä touhuaa vaikka mopojen kanssa,niin aina siihen tyttöjä ilmestyy ympärille,ja siiitä se varsinainen parantuminen/elämä alkaa,,,!
Nuoret/vanhat-muuttakaa maalle-siinä paras lääke !

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Lähtökohtaisesti voidaan varmaan todeta että ongelman alku ja juuri on kotona. Ei välttämättä juuri omassa ja sen ja sen kotona, vaan kaikkien.

Tänä päivänä lapsille ei aseteta rajoja, ei kotona eikä koulussa. Koulussa asetettaisiin mutta kun ei saa, ainakaan sille meidän lutuiselle pikku-petterille. Vanhemmat jotka ovat kapinoineet omia vanhempia kohtaan jotka vielä asettivat rajat, sallivat nyt omille muksuilleen sen mitä heille ei sallittu. Samalla vastuu omasta lapsestaan on hälläväliä asenteella. Onhan se pikku-petteri niin suloinen kun ei siitä ole kotona mitään ongelmaa, niin ei ole - ei kotona koska pikku-petterit ovat 13-16 vuotiaina puolenyön aikaan kaupunkien kaduilla.

Ongelma on myös siinä että lapsille ei opeteta pettymyksen käsittelyä. Tervehenkinen nuori osaa käsitellä niin onnistumisen tuomaa iloa kuin epäonnistumisen luomaa pettymystä.

Välillä tuntuu siltä, vaikka myyn itse elektroniikka, että lapset pitäisi laittaa kesäleireille jossa ei ole muuta tekemistä kuin luonto ja toiset lapset. Ei Facebookia, twitteriä, konsolipelejä vaan aitoa tekemistä jossa kasvaa luonne ja fysiikka.

Kyllä ne aseet saa olla kotona lukkojen takana jos kansa ympärillä on tervepäistä ja osaa käsitellä onnen ja murheen ilman että se pitää purkaa toisiin ihmisiin.

Keskitetyillä asevarastoilla saadaan aikaan vain se että rikollisilla on helpompi saada aseita haltuun ja pimeille markkinoille.

Käyttäjän birgi kuva
Birgitta Vuorela

Aika erikoista Suomessa, että yhden ihmisen teot yleistetään kaikkien ihmisten teoiksi ja siten, että kaikki ihmiset ovat syyllisiä!

Kai meillä edelleen on länsimainen oikeuskäytäntö, vai eikö ole?

Syyllinen rangaistaan, eikä ulkopuolisia.

Maailmassa on itsemurhapommittajia, tappajia ja murhaajia ollut aina. Suomessa on niitetty kirkkoväkeä viikatteilla ja puukkojunkkarit pistelivät kaikella, mikä käteen sattui. Ihmisyydessä on paljon pahuutta.
Näissä ihmisten murhissa, jotka olet luetellut, on yhteistä tekijän sääliminen, jonkinlainen Tukholma-syndroomako?
Voin huonosti, kun Hyvinkäänkin kuolettajasta kerrotaan, ettei teko ole ollut suunniteltu eikä se ole kohdistunut näihin kuolleisiin ja pahasti loukkaantuneisiin ihmisiin; siis ei olisi tarkoitettu osua ihmisiin!
Kyllä varmasti ilman aseenkantolupaa aseiden noutaminen ja katolle kiipeäminen niiden kanssa sekä passiin asettuminen oikeilla patruunoilla varustautuneena ihan tavalliselle ihmiselle osoittavat selvän suunitelman.
Nyt tulee joka tuutista asioista, jotka puolustusasianajaja käntää suoraan syytetyn parhaaksi. Miksi näistä asioista tehdään näin suurta madia-aineistoa?

Suomessa eletään modernissa yhteiskunnassa, jossa tärkeintä on aikuisen ihmisen nautinto elämässä. Kehotetaan jättämään huonolta tuntuva suhde lasten äitiin tai isään tosi vähäisin ponnisteluin ja lapset mitä monimutkaisempiin parisuhdeviidakkoihin. Lapsille ei jää turvallisuudentunnetta tulevaisuutta varten. Mutta mitäpä minä näistä puhumaan: Nautintohan se on tärkein! Kenenkään ei tarvitse kantaa vastuuta!

Otan syvästi osaa keikkien menehtyneiden ihmisten omaisien ja läheisten tuskaan. Teidän elämänne on pysähtynyt ilman teidän syytänne! Liian varhain elämästä pois joutuminen on suurta tuhlausta.
Se aiheuttaa katkeruutta ja vihaakin, mutta toivon teidän jaksavan eteenpäin päivän kerralla.

Mikään asekaappi ei suojele murhaajilta!

Jari Eteläsaari

Olen täysin eri linjoilla.
Aselakeja on tiukennettu aivan liikaa jo nyt ja kansalaisoikeuksiin puuttuminen ei pitäisi kuulua kenenkään kokoomuslaisen näkemyksiin.

Käyttäjän MelleriJrvinen kuva
Melleri Järvinen

Miten Petri Sarvamaa aikoo tiukentaa laittomien aseiden saatavuutta Suomessa?

Käyttäjän budoka kuva
Marijan Mario Basic

Joku mainitsi armeija ja stressin...

Eliittiyksiköissä (kaarti), ensimmäinen lomani oli 9 kk:n jälkeen (eli 9 kk ilman äitini minestrone ja kotitekoisia lasagneja), etäisyys kylästäni 1200 km, viikonloppuvapaa klo 20.00 perjantaisin, lauantaisin klo 23.00. Joka kolmas viikkoloppu kasarmissa. Noin 2/3 osa sotapalveluajasta kaupungin ja lähistön alueella, 1/3 osa reilusti Kragujevac -sotilaspiirin ulkopuolella ym.

Opetus kasarmin pihalla aina seisten, harjoitukset mm. noin 4-6 t t kaasunaamarin kanssa, perinteisesti täysvarustettuna kivääri n. 4,5 kg jne. jne.

Enkä tiennyt STRESSISTA mitään, mutta hyvä ruokahalu oli aina!

Timo Härtsi

En näe mitään muuta vaihtoehtoa kuin ruveta auttamaan syrjäytyneitä nuoria miehiä. Ihan yksi ja sama kuinka tiukaksi aselait kiristetään, tällä ei ole mitään merkitystä siihen jos joku nuori haluaa vahingoittaa muita.

Uskokaa jo hyvät ihmiset, aselaista jauhaminen on vain helppo keino olla populisti ja osoittaa kansalaisille, että mukamas tehdään jotain asioille. Ei kuitenkaan haluta puuttua ongelmien todellisiin syihin, nuorten pahoinvointiin ja syrjäytymiseen, varsinkin nuorten miesten.

Ja kun me tiedetään mitä meidän pitäisi tehdä, niin kysymys lähinnä kuuluu: Miksi me emme tee mitään ?

Lopetetaan jo se populistinen paskanjauhaminen jostain aselaista, jookos ?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Timo,komppaan siinä että poliitikot eivät juuri muuhun pysty=paskanjauhaminen(tässäkään)asiassa,,se että jotain tarttis tehdä meinaa että keskarin kittaaminen sohvalla pitäis lopettaa,,bnmh=nutnotinmyhouse
Kaikki olis hyvin jos joku muu sen tekis:)

Timo Härtsi

Kyllähän meistä aika moni maksaa kuitenkin veroja. Olisiko jo pikkuhiljaa aika ruveta kohdentamaan niitä resursseja ja laittamaan veroeuroja sinne jossa niitä kipeimmin tarvitaan.

Vai onko poliitikkojen huoli vain halpaa populismia ja kauniita puheita. Olen aina ollut sitä mieltä, että mihin veroeuroja käytetään, niin pitäisi priorisoida näitä asioita ja tärkeimmät asiat ensin. Jos rahaa jää, niin sitä voidaan pistää senjälkeen vaikka kankkulan kaivoon sun muuhun puuhasteluun ja kivaan.

Juhani Putkinen

Harmi, että kokoomuslainen meppi oksentaa tällaista sontaa (kohta 1).

Tosiasia on nimenomaan se ettei ase tapa.

Jos joku kumipää keksii että nyt tarttee ruveta tappamaan niin sen voi tehdä vaikka autolla - ajaa väkijoukkoon vauhdilla - pitäisikö Sarvamaan mielestä autotkin kieltää (leipäveitset, fileerausveitset, jne. tietenkin?

Ne kumipäät pitää seuloa kulkemasta vapaana ja sulkea sellaisten lukkojen taakse etteivät kuunaan sieltä ulos pääse.

Esimerkiksi auton ajokorttia varten pitäisi käydä perusteellisessa lääkärintarkastuksessa, epäilyttävät otettaisiin tarkempiin tutkimuksiin ja palikkatesteihin. Toki voisi olla yleinen pakollinen lääkärintarkastus vaikka 15 vuotiaana, uudelleen 30 vuotiaana ja taas 45 vuotiaana.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Juhani

Meillä on tähän jo lakeja.

1) Jos lääkäri hoitaa lasta/nuorta psykiatrisessa järjestelmässä ennen kutsuntoja, on hänen hoitokontakti ilmoitettava kutsuntaviranomaiselle

2) Jos lääkäri havaitsee ajokykyyn vaikuttavan seikan, on hänen se ilmoitettavan ajokorttiviranomaiselle

3) Jos lääkäri havaitsee aseen hallussapitokykyyn vaikuttavan seikan, on hänen se ilmoitettava poliisille (myös silloinkin, jos hänen tiedossaan ei varmuudella ole, että aseita kotona on)

4) Jos lääkäri havaitsee lapsen tulevan mm seksuaalisesti pahoinpidellyksi aikuisen tai nuoren taholta, on hänen se ilmoitettava poliisille

Kyseessä eivät ole "saa" tai "harkitsee" vaan "on ilmoitettava".
Netissä onkin valmiit lomakkeet, joten tieto on poliisilla ennenkuin asianosainen on sulkenut lääkäriaseman oven

Kun tunnen aika paljon nuoria työni puolesta ja vähän muutenkin, tohdin arvella, että nämä joukkoilmiöt eivät oikein nopeasti asetu.

Viittaan aiemmin tässä keskustelussa ilmoittamiini linkkeihin: ne ovat kaikki kolme varsin asiallisia ja selkeitä.

Ne asenteet, joilla nuoria opetetaan herran nuhteeseen, ovat suomalaisessa väestössä lasten ja nuorten kohtelussa vahvasti edustettuina: ironia, sarkaismi, kaksoisitovuus, halveksunta, mitätöiminen.

Asia käy kiistatta ilmi niin hommassa, suomi24:ssä kuin us-keskusteluissakin - monesta suljetummasta palstata puhumattakaan.

Jaakko Pyykkölä

Rikolliset olisivat varmaan ihan tyytyväisiä, kun tietäisivät, että yhdestä paikasta voi varastaa satoja aseita kerrallaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tämä oli yritys ymmärtää asioita,mutta miten ihmeessä blogisti voisi ymmärtää,kun kuitenkin tekee kaiken päinvastoin..

Käyttäjän Rajasusi kuva
Jouko Siivonen

Loistavia ehdotuksia. Ei tarvitakaan muuta kuin perua valtiontalouden leikkaukset tai korottaa verotusta reippaasti niin nuokin eistykset muuttuvat teoiksi. Seuraavissa vaaleissa voivat metsästäjät olla aika iso valitsijaryhmä sivuutettavaksi.

Suomessa aseiden suuri määrä on suoraan suhteessa metsästäjien lukumäärään. Tämän voi helposti tarkistaa tilastoista. Monessä Länsi-Euroopan maassa, missä maanomistus on ollut aina keskittynyttä , metsästys on vain eliitin harrastus ja sitä kautta metsästysaseiden omistaminen myös. Tällä hetkellä metsästysoikeuksilla ei Suomessa ole edes markkinahintaa kuten vaikka Skotlannissa, missä maanomistaja voi ansaita metsästysoikeuksilla enemmän kuin maa-ja metsätaloudella. Tekemällä aseiden omistuksesta kallista, harrastus alkaa rajoittua vain varakkaampiin yhteiskuntaluokkiin ja kyllä silloin myös maanomistajat alkaa vaati ponnekkaammin hintaa metsätysoikeuksistaan. Näin se markkinatalous taas voittaa alaa ja demokratia kaventuu.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Meidän kukkahattuneidit Sarvanmaa&Järvinen hakevat nyt ihan tiettyä äänestäjäkuntaa.

Vähän lohduttaa se, että jokainen joutuu silloin tällöin lukemaan oman puolueen ihmisiltä tämäntasoista hevonkukkua!

Vituttaa silti!!!

Jari Niemi

Aseet pois yksityisasunnoista. Viranomaisten valvontaan, esim. poliisiasemien yhteyteen, josta aseen voisi saada käyttöönsä vain sen laillinen omistaja selvinpäin ollessaan.

Aseen laillisen omistajan vastuuta aseestaan on myös tiukennettava. Laissa pitää olla AINA ankarat seuraamukset myös aseen lailliselle omistajalle, jos hänen aseellaan tehdään rikos eikä hän ole välittömästi ilmoittanut poliisille, kun ase on joutunut vääriin käsiin.

Laittoman aseen hallussapidosta pitää säätää merkittävästi nykyistä ankarampi laki. Esimerkiksi taannoinen kansanedustaja jäi kiinni laittomalla aseella ammuskelusta kerrostaloasunnossa ja silti hän sai jatkaa kansanedustajana. Pitäisi tulla välittömästi kenkää parlamentista tällaisen teon seurauksena.

Toivottavasti enää yhtäkään ampuma-aseella tehtyä joukkomurhaa ei tarvitse Suomessa nähdä ennen kuin aselait vihdoin päivitetään asianmukaiselle tasolle.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Hyvä avaus.

Suomen aselaeissa on nimenomaan tiukentamisen varaa. Aseita on Suomessa yksityishenkilöillä järjettömästi liikaa, aseita säilytetään usein puutteellisesti ja aselupiakin myönnetään edelleen useille riskiryhmille vaikka poliisilla olisi jo nyt oikeus käyttää tiukempaa harkintavaltaa esim. päihde- ja mielenterveysongelmaisten suhteen. Riskiryhmien aseidenhankinta-/hallussapito-oikeus ei ole sellainen subjektiivinen oikeus, jota voitaisiin pitää loukkaamattomana, ja myös tuo aseiden säilytys on saatava jollakin järkevällä tavalla valvotuksi.

Käytännössä tuo tarkoittanee, että aseet olisi säilytettävä nykyistä keskitetymmin ja muualla kuin yksityisasunnoissa. Esim. metsästys- tai ampumaurheiluseurat voitaisiin velvoittaa huolehtimaan asiasta jäsentensä osalta. Vartioinnin järjestäminen seuran asevarikolle ei voi olla sen vaikeampaa kuin on vaikka purjehdusseuroille nykyisin yleinen venesatamien vartiointi.

Siinä ei kenenkään oikeuksia loukata kohtuuttomasti: metsästysharrastusta voi jatkaa, samoin kuin ampumaurheilua. Samalla voitaisiin pienenä kompensaationa vaikka ase- ja metsästyslupien hintoja laskea. Vastavasti rangaistuksia laittomien aseiden hallussapidosta ja salametsästyksestä voitaisiin koventaa.

Myös oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentin Jaana Haapasalon mielestä viimeistään nyt on korkea aika kiristää tuntuvasti aselainsäädäntöä:

http://www.hs.fi/kotimaa/Kriminaalipsykologi+v%C3%...

Jari Niemi

Pelkkä aselain kiristys, vaikka oikein onkin, ei riitä. Mutta siitä on hyvä aloittaa, koska se lienee halvin ja helpoin toteuttaa.

Lisäksi pitää kohdentaa jonkinlaista psykiatrista seulontaa (vrt. syöpäseulonnat) teinipoikiin ja nuoriin miehiin. He näyttävät ilmiselvästi olevan sellaisen tarpeessa. Avuntarvitsijoita heidän joukossaan on paljon enemmänkin kuin vain nämä äärimmäisiin tekoihin ryhtyvät ammuskelijat.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Tuo on ihan totta. En toki tarkoittanutkaan, että tuo lakien kiristäminen olisi ainoa tarvittava toimenpide, vaan viestini oli lähinnä yleiskommentti tuohon sapelinkalistelijoiden älämölöön tuossa yllä.

Reija Hirn

Voin vielä ymmärtää jos kukkahattutädit jauhavat roskaa aseista, mutta että sitä tekevät aikuiset miehetkin! Ovatko miehetkin muuttumassa asekammoisiksi viherpiiperölimanuljaskoiksi?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Mutta mitä onkaan tapahtunut mummojen humaanisuudelle ja terveelle järjelle?

Käyttäjän TimoPouru kuva
Timo Pouru

Mistä näitä lapinteitä ja sarvamaita oikein tulee?

Reijo Tossavainen

Hallitus syytää rahaa ranskalaisten ja saksalaisten pankkien tukemiseen. Ne rahat tarvittaisiin kotimaassa vaikkapa yhteiskunnassa vallitsevan pahoinvoinnin torjumiseen. Esim. mielenterveyden määrärahoja on leikattu melko rajusti. Seuraukset näkyvät yhteiskunnassamme.

Pohjan Akka

Voiko kansanedustaja sekoittaa noin pahasti kansan- ja valtiontalouden eri pussit ja tilit! Olet sentään ollut yrittäjä, jolla oli omaisuudet, taseet ja kulutilit erikseen?

Siis mitä tahallisinta ihmisten muutenkin heikon ymmärryksen sekoittamista populistisessa tarkoituksessa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Niemi ja Sarvamäki. Espoolaisia aseenomistajia varmaan ilahduttaa tieto, että he voivat viedä kiväärinsä Lahnuksen ampumaradalle säilyttettäväksi.
Ampumaradalla on yksi puuparakki maailitauluja yms.varten, muistaakseni.

Montako tuhatta kivääriä Espoossa on? Aika monta, luulisin. Alueelle ympärivuorokautinen vartiointi 24h/7pv. Piikkilankaa alueen ympärille. Siinäpä onkin lähes ainoa ampumarata Pk-seudulla Santahaminaa lukuunottamatta.

Miten keskusvarastointi olisi estänyt Norjan joukkosurman? Breivik senkun olisi hakenut aseensa varastosta ja ilmoittanut lähtevänsä ampumaradalle.
Kukaan ei olisi voinut epäillä muuta.
Ainoa keino estää olisi ollut, että asedenvalvoja olisi lähtenyt itse Breivikin kanssa radalle. Kuka olisi vahtinut loppuja aseita sillä välin?

Melkein kaikki Suomen ampumaradat ovat korpiratoja. Sinne vain aseet säilytettäväksi. Kuka ottaa vastuun vartioinnista?

Ruotsin armeijalta varastettiin huomattava määrä automaatti ja pst-aseita kun se tyhmyyttään varastoi Hemvärnetin(kodinturvajoukot) aseet korpibunkkereihin.
Keski-euroopan alamaailma nauroi makeasti ruotsalaisten tyhmyydelle.

Niin että aly hoi älä jätä....

Matti Jalagin

Kyllä se äly on ihmisen siinä vaiheessa jättänyt, kun Hyvinkään kaltaisella surullisella tapauksella aletaan ratsastaa pisteitä oletettua kansalaisten mielipidettä nuollen niin, että kuola roiskuu.

Joku voisi kysyä esim. poliisilta, onko näillä edes mahdollisuutta tarkastaa kaikki asekaapit ja toiseksi, onko poliisilla halu tehdä niin.

Tulisi edes jotain realismia tämän kollektiivisen hulluuden ja kiiman keskelle.

Jos jokin asekaappi tarkastetaan tänään, mikä sen tilanne on huomenna?

Kerta kaikkiaan oksettavaa touhua tanssia tällaisilla asioilla hilpeää poliitikon zumbaa ja kuvitella aidosti v. 2012, että kielloilla ja uusilla laeilla ratkaistaan yhteiskunnan vuosikymmenten aikana tekemät virheet.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Englannissa ovat ongelmana asekerhoihin kohdistuvat murrot.Sieltä konnat saavat nimittäin panoksia. Briteissä säilytetään ammukset ja suurin osa(vielä) laillisista ruutikivääreistä kerhoilla.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Markku on oikealla linjalla. Nämä ruotsin asevarastot aseisti todellakin suuren osan keski- ja pohjoiseuroopan rikollisjengejä. Svea mamman päättäjiltä todellakin surkea ratkaisu. Tätäkö me halutaan tännekin...

Pekka Manner

Aseiden valonta-aikeet ovat vaikeita toteuttaa, eri metsätyskorporaatiolla on vankka asema eduskunnassa, mm. Katainen on himokas mestästäjä eli vastusta riittää.

Vastuu näistä kriminaaleista on lähinnä perheissä, ei yhteiskunta voi oikeasti tehdä mitään jos kasvatus on mennyt pieleen kuten nykään usein menee.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

You tuubi video:CCTV of armed robbery at Australian club.
Pistoolilla varustautunut konna ryösti clubin kassan.

On se kiva, että Australian hallitus kielsi kansalaisilta pistoolit.
Nyt niitä on vain ammattirikollisilla ja rikostilastot nousevat kuin lehmän häntä maassa missä aserikollisuus oli kieltolakeja ennnen vähäistä ja korruptio olematonta.

Jari Niemi

Kannatatko sitä, että ammattirikolliset ja tavan kansalaiset alkavat selvitellä välejään tulitaisteluin, kukin omilla aseillaan?

Eiköhän nyt se sivistynyt tapa ole, että rehellinen kansalainen hälyttää poliisin eikä tosiaankaan ala pyssyjen kanssa paukuttelemaan!

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ei. Aselakeja noudattavat vain rehelliset kansalaiset, joilta aseet vietiin. Kuinkahan turvalliseksi tuntevat Aussit olonsa nyt?

Australiansuomalainen aseharrastaja kertoi Ase-lehden haastattelussa kuinka ennen lähes tuntematon pimeä asekauppa ja korruptio ovat vallanneet Australian.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Lisäisin viestiin, että konnat ja kelpo kansalaiset eivät ennen asekieltoa ampuneet toisiaan Ausseissa.
Nyt vain konnat ampuvat poliiseja siellä.
Äskettäin konna ampui poliisin Ausseissa asekerhosta varastetulla pistoolilla.

Tapio Niemi

Tämä on sitä Kataisen pereään ajamaa Populismia,tullaan raadolle kalastelemaan.

Jouni Kokkonen

Valehtelee minkä kerkiää, tämä parlamentaarikko. Suomen asetiheys ja lukumäärä on ihan keskivertoa, ei suinkaan poikkeuksellisen suuri. Tämän valeen on joku kiihkoilija joskus lausunut, ja näköjään mistään mitään tietämättömät vaan jatkaa sitä. Ranskassa ei haulikkoa edes lasketa aseeksi, se on siellä maataloustyökalu.

Mitä tulee noihin yhteisvarastoihin niin ne vasta rosvoja kiinnostaisikin.

Eikä näytä Sarvanmaa ymmärtävän metsästyksestäkään hönkäsen pöläystä. Hirvijahtiin lähdetään aamulla auringonnousun aikaan. Joidenkin metsästysmaat ovat ihan muualla Suomessa kuin missä he asuvat. Meidän seurassamme jotkut käyvät Rovaniemellä hirvijahdissa ja kaiken muun he metsästävät Liedossa. Että mihis ne aseet sitten kuuluisivat? Vai pitäisikö olla kahdet?

Käyttäjän Filemon kuva
Matti Kouri

Petri!

Minun piti kiittää sinua hyvästä blogistasi ja samalla olisin halunnut huomauttaa, että puolueessasi et valitettavasti tule saamaan esittämiäsi hyviä ajatuksia läpi.

En vain ehtinyt tätä kirjoittaa, kun puoluetoverisi Juhani Putkinen tuolla alempana jo lataakin sinua kohti täyslaidallisen.

Olet humaanina ihmisenä väärässä joukossa!

pekkatoivonen

Nuorukainen, jonka idoli on kaikkien maapallolla käytyjen sotien ehkä tehokkain tarkka-ampuja, ei varsinaisesti yllätä veriteollaan ketään.
Olisiko syytä unohtaa ellei peräti kieltää talvisodan sankaritarinat mukaanlukien alikersantti Simo Häyhän tarkka-ampujana väijyksistä ampumat yksittäiset kuolettavat osumat venäläisiin vihollissotilaisiin ? Hänen omien laskujensa mukaan luku oli 524.
Sodan jälkeen Simo Häyhä kertoi, ettei vihannut ketään, mutta teki sen, mitä oli käsketty. Ja teki sen niin hyvin kuin osasi.

Fakta ja fiktio eivät joillakin nykynuorilla sekoitu enää pelkästään näyttöruudulla vaan myös arkisessa todellisuudessa. Ehkä Eero Hiltunen oli syvällä tiedostamattomassa sisimmässään hetken Simo Häyhä, mutta jäljelle jää ikuisesti vastaamaton kysymys : miksi sanoista tekoihin ?

Reijo Sorsa

Mitenkäs Sarvamaan vaatimus kohtaa meidät ampuma- tai metsästysseuroihin kuulumattomat harrastajat? Osalla on (kymmenien) tuhansien eurojen asehankinnat tehtynä. Noinko ne harrastusvälineet vain tultaisiin keräämään pois? Montakohan tuhatta asetta äkkiä ns. katoaisi. Ei kai kukaan tervejärkinen omaisuudestaan luovu.

Ja tämä vaatimus kerätä aseet "metsästys- ja ampumaurheiluseurojen lukkojen taakse." Milloin viimeksi Sarvamaa kävi ampumaradalla missään päin suomea? Onko Sarvamaalla käsitystä millaisia hökkeleitä saattavat olla metsästys- tai ampumaurheiluseurojen tilat. Ei niissä aseita säilytellä… eikä moisen asearsenaalin varastointi yksissä tiloissa muutoinkaan ole mielekästä, kuten on tässäkin ketjussa moneen kertaan painotettu.

Käyttäjän mirjaleenaisoaho kuva
Mirjaleena Isoaho

No niin Petri. Omantunnon paikka. Sanoista tekoihin. Voisitko lukea tämän:
http://mirjaleenaisoaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Pekka Heliste

En ole mikään asefriikki, enkä harrasta enkä omista aseita.Lapsena leikimme kyllä saksalaisten jättämillä aseilla,kranaateilla, ammuksilla ja Lapin kylässä joutui elantoakin hankkimaan metsästämällä.

Armeijan jälkeen en ole juurikaan ammuskellut, joten en ole alan harrastaja enkä enää rupeakaan.

Tunne tuota syrjäkylien elämää ,mikä näyttää olevan maalikylissä elävälle yhtä tuttua kuin elämä Marsissa:Kyllä kalastus ja metsästys on edelleen merkittävä leivän jatke noilla seuduilla.

Olin itsekin ensin rajoitusten lisäämisen kannalla,mutta kun esiin ovat tulleet luvut laillisilla aseille tehdyistä rikoksista tai oikeastaan niiden vähäisyys niin enpä usko,että lisärajoituksilla mitään saavutetaan

Ja Myyrmanninkin joukkotuho tehtiin pommilla,mikä on myös nykyään helppoa.
Pommilla jälki on vielä pahempaa.

Enemmänkin Sarvamaa ja monet poliitikot syyllistyvät halpaan pölhöpopulismiin,kun parempaa ajatusta ei ole

Halpahintaista temppuilua

Jos halutaan jotain tehdä niin aseet pitäisi kieltää taajamissa asuvilta .

Eihän syrjäseuduilla ole edes ammuttavia ellei ammu itseään

Keijo Räävi

Lopetetaan kehitysapu.

Siinä on tehokas toimenpide jolla ehkäistään tehokkaasti nuorten syrjäytymistä.

Käyttäjän EilaLaxn kuva
Eila Laxén

Mietin taustalla vaikuttavia syitä:
- tietokonepelien ampumisleikit
- isojen poikien sotaleikit
- telkkarin väkivaltaviihdetarjonta, jossa murhataan, soditaan, heivataan ulos heikoin lenkki, kilpaillaan, tehdään naurettaviksi...
- koulukiusaaminen, toisen ihmisen halventaminen, kunnian polkeminen
- koulun numeroarvostelu, paremmuuden korostaminen, hyvämuistisuuden ja ulkoaoppimisen ihannointi
- kädentaitojen kehittämisen poisjättäminen/ vertaa suomen sanaan "käsittäminen" eli käden ja aivojen yhteistyö ja toisiaan stimuloiva kehitys, eri materiaalien kosketus, omien luovien kykyjen oivaltaminen, onnistumisentunteet, oman luovuuden kehitys kauneuden ja käytännöllisyyden ilmapiirissä, itseluottamuksen kehitys...
- kaiken, myös ihmisen jatkuva kilpailuttaminen = hyvät vastaan huonot
- nuorisotyöttömyys = tulevaisuuden toivottomuus
Myös aivot on lihas, joka oppii ja voimistuu toistoista. Ehkä hyvinkääläispoikakin oppi olevansa hyvä ampuja, mutta muussa huonompi toisia. Ehkä hän vain tahtoi näyttää, kuinka hänkin on muita parempi.
Yhteiskunnassamme kasvava lapsi joutuu toistuvasti noiden yllä lueteltujen ja monen muun ihmismielen mataluutta ja kapea-alaisuutta korostavien asioiden kohteeksi, seuraajaksi ja niihin osallisiksi.
Meidän tulee lisätä arjenkulttuuriimme ja kasvatukseemme hyvyyteen rakentavia kauneutta lisääviä arvoja, rakkautta ja henkisyyttä.
Jokainen meistä haluaa tulla huomatuksi, arvostetuksi omalla alallaan ja hyväksytyksi omana itsenään.
Luomamme henkinen ilmapiiri kasvattaa nyt myös tällaisia tuhoavia aikuisia. On paljon kilpailun ja voiman tuntoisia ihmisiä, joiden sosiaalinen äly ei riitä käsittämään toisten ihmisten elämää. Ampujapoika kokeili omaa paremmuuttaan näin surullisin seurauksin. Empatiakykyjensä osalta kehittymättömättömiä löytyy kaikilla tahoilla. On erilaisilla vallan katoilla istuvia, jotka käyttävät omaa kyvykkyyttään samansuuntaisesti tekojensa vaikutuksia tajuamatta. Toisten ihmisten elämän voi tuhota niin monella eri tavalla. Yksinkertaisin tekee sen ampumalla.

Jorma Kassinen

Aika yleisluontoisia ehdotuksia.

Mitäs jos tehtäisiin mahdolliseksi tehdä tutkintapyyntö koulukiusaamisesta.
Tämä saisi myös kiusaajien vanhemmat kiinnostumaan asiasta.

Saahan sitä tehdä tutkintapyynnön työpaikkakiusaamisestakin, miksei sitten koulukiusaamisesta.

Nyt ei todellakaan ole aika ryhtyä hätäpäissään tekemään sitä sun tätä vaan olla järkevä ja pysytellä asioissa joihin lainsäätäjät voivat vaikuttaa.

Jouni Nieminen

Petri Sarvamaa kirjoitti:

"On ryhdyttävä järjestelmälliseen operaatioon, jossa kaikki tiedossa olevat aseet käydään läpi. Sen jälkeen aseet kootaan kahden valtuutetun tahon taakse; metsästys- ja ampumaurheiluseurojen lukkojen taakse. Poliisi ja puolustusvoimat pitävät huolen aseistaan jo nyt."

Ei itku vie,ja tämä kaveri on Europarmentaarikko..huolestuttavaa..

Jouni Nordman

On kummalista jos koulutettu ihminen ei näe kuin lakien tiukentamisessa ase ongelmaan ratkaisun, samalla kaikki aseen omistajat vastuuttomikisi kansalaisiksi tuomitsevan. Ongelma jos ase lakeja lähdetää tiukentamaan, tulee juuri tästä enalta arvaamattomista henkilöistä johtuvan, jos sellaine systeemi pitää luoda että nämä pois suljetaan, sen hinta on todella kallis ja viellä enemmän aseen omistajia syyllistävä.
Kun otamme viellä Britit tähän verrokiksi, viime vuonna siellä tapettiin ihmisiä aseilla, enemmän kuin on sodan jälkeen aseilla tapettu. Osoittaa tämän mikä humanisti nilkeille on niin vaikea ymärtää, että kieltämällä ei saatu viina loppumaan suomesta aikanaan, ei tulla aseita kaan tämän valossa pois saamaan. Tämä vaan että kumman annamme sen myynnin hoitaa, laillisen ase kaupan jolle on viranomaine antannut luvan aseen myydä, vai rikolliselle joka ei kysykkyn oikean kokoisen nipun käteistä, sillä niille ei visa elektron käy.
Humanisteille on niin kovin vaikea hyväksyä että tämä nyky meininki ei vaan toimi, sen muuttamiseen tarvitaan poikeesti pikkasen syvenpää arvo keskustelua mitä nytten on käyty, jossa kanssa niitä todella ikäviä asioita tulee ilmi meidän yhteiskunnasta. Mutta kyllä se kun tapauksia uusia viellä tulee, eiköhän se humanistikin sieltä pilvistä meidän normi kansalaisten pariin laskeudu, mutta voi voi humanistin jalka pohjia kuinka se maan kamara vaan voi kipeetä herkill jalan pohjille tehdä, kun ensi askeleet ottaa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kyllä, Briteissä saa pimeän "mutkan" lähimmältä huumediileriltä hintaan 150£.
Britannian suurkaupungeissa laiton asekauppa kukoistaa Manchesterissa, Liverpoolissa, Lontoossa, Leedsissä.
Siellä on jo alueita, joille poliisi ei mene kuin luotiliivit päällä, koska vaara joutua ammuskelun kohteeksi on suuri.
Britannian asekielto vei aseet kodeista ja toi ne kaduille.

Timo Ylimäki

Aseistamaton kansa on helppo alistaa.
Onneksi suomen kansalla on pitkä perinne asekätkennästä, jos joku valtaapitävä sattuisi joskus saamaan jotain aikaiseksi keskitetyn säilytyksen puolesta.

Sarvanmaa vois vaan lukaista pikkuisen historiaa läpi, jostain kirjasta luulisi löytävän pätkä jossa kerrotaan suomen kansan olevan itsenäinen ja vapaa.

En tunne itseäni vapaaksi jos valtio rajoittaa omistamistani.

Pidä näppisi pois porkkanamaaltani Sarvanmaa

Petrik Halinen

Asia on nyt taas ajankohtainen, kun EU yrittää painaa läpi asekieltodirektiiviään.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?...

Pitää kyllä kysyä, että kuka tällaisia hörhöjä tuonne päätäntäelimiin oikein äänestää?

Käyttäjän MikkoYlitalo kuva
Mikko Ylitalo

Levität valheellista tietoa ja kiihotat muita vähemmistöä vastaan... Ei jatkoon!

Toimituksen poiminnat