Suomi on ytimessä

EU:n huippukokouksessa tehtiin viime viikolla todella historiallinen päätos. En ole ihan varma, välittyikö tämä uutisvälineistä. Ehkä on siis syytä kerrata, mistä on kysymys.

Euroalueen valtionpäämiehet päättivat toteuttaa pankkiunionin. Tämä on ensimmäinen askel Euroopan unionin uudessa yhdentymisessä, ja päätoksenä se hakee vertaistaan unionin historiassa. Sitä voisi verrata EEC:n perustamiseen 55 vuotta sitten.

Brysselissä päätettiin selkeästä aikataulusta, jolla pankkiunionin ensimmäinen peruskivi muurataan. Kyse on Euroopan keskuspankin alaisuudessa toimivasta eurooppalaisesta pankkivalvontaviranomaisesta. Tämä on ensimmäinen askel pitkässä prosessissa, jonka läpivieminen kestää vuosia.

Pankkiunionin toteuttaminen on historiallisen tärkeä askel Euroopan yhdentymisessä siksi, että se tulee viemään integraation kokonaan uudelle tasolle. Samalla paljastuu näköharha, joka Euroopassa oli yleinen koko euron tähänastisen olemassaolon ajan. EU:n jäsenvaltiot eivät voi valita, mitä osia yhdentymisestä ne haluavat. Tämä käy kirkkaasti ilmi Britannian tiestä. Vaikka Lontoon nopeasti kiihtyvä erkaantuminen unionista vaikuttaa dramaattiselta, on kehitys tarkemmin ajatellen aivan luonnollinen. Britannia valitsi, tietämättään ja tuolloin tajuamatta, kohtalonsa jo 1990-luvulla, kun se päätti jäädä euroalueen ulkopuolelle.

Nyt asetelma vaikuttaa selvältä. Unionilla on selviytyäkseen vai yksi tie: selkeästi aiempaa syvempi yhdentyminen. Tässä historiallisessa tienhaarassa Suomi on siinä kuuluisassa ytimessä. Olemme menossa EU:n mukana kohti täydellisempää talousunionia, joka ajan myötä pitää sisällään myös tiiviimmän yhteisen talouspolitiikan, budjettikurin ja näiden kautta selvän roolin yhtenä kolmesta globaalista toimijasta.

Ulkopuolelle jäävät valitsevat tiensä näinä viikkoina ja kuukausina. Todistamme todellakin avainvaihetta Euroopan historiassa.

petrisarvamaa
Kokoomus Helsinki

Europarlamentaarikko vuodesta 2012.
Euroopan parlamentin suurimman ryhmän EPP:n puheenjohtaja talousarvion valvontavaliokunnassa, maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnan jäsen, budjettivaliokunnan varajäsen sekä budjetti- ja rakennerahastotyöryhmän varapuheenjohtaja. EU-Yhdysvallat- sekä EU-Venäjä valtuuskunnissa.
CNN 1989. YLE:n TV-uuutisten ulkomaantoimituksen päällikkö 1997-2002. Washingtonin pääkirjeenvaihtaja 2002-2006. A-studion journalistinen vetovastuu 2007-2009. Vuoden 2019 Eurovaaleissa 64 560 ääntä.
petri.sarvamaa@europarl.europa.eu
http://www.petrisarvamaa.eu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu