Petri Sarvamaa Järjen asialla.

Mistä on hyvinvointivaltio tehty?

Nukuttavatko seuraavat sanat sinua? Tutkimus, kehittäminen, innovointi, tiede. Jos rupesi jo ramaisemaan, kannattaa herätä pian.

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään täysistunnossa EU:n seuraavan puiteohjelman, Horisontti 2020:n. Se tarkoittaa yhteensä yli 70 miljardia euroa eurooppalaisiin tutkimus- ja innovointihankkeisiin seuraavan seitsemän vuoden aikana. Nyt nämä rahat täytyy laittaa poikimaan ympäri EU:ta niin, että maanosamme pärjää globaalissa kilpailussa. Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys.

Horisontti 2020 -ohjelman osa-alueet ovat huipputason tiede, teollisuuden johtoasema ja yhteiskunnalliset haasteet. Korostan tässä teollisuuden ja yritysten asemaa, koska siinä menestyminen takaa mahdollisuuksia vastata myös kahden muun tarpeisiin.

Euroopan, siis meidän lastemme tulevaisuus on paljolti kiinni juuri siitä, miten onnistumme kehittämään uutta. Suomi on tästä hyvä esimerkki. Suomen kannalta onnistuminen saattaa olla paljon tärkeämpi kysymys kuin useimmissa muissa EU-maissa.

Suomi nousi 1990-luvulla tutkimus- ja kehittämispanostuksissa keskikastista maailman huipulle. Tämä oli tietoisen päätöksen tulos, myös poliittisen päätöksen. Satsaus toi Suomeen vaurautta ja mahdollisti sen, mitä monet luulevat ikiliikkujaksi: hyvinvointivaltion.

2000-luvun lopulla Suomi nousi lopulta Ruotsinkin ohi t&k -menojen osuudessa bruttokansantuotteesta. Ykköspaikka on yhä Suomen, mutta viimeiset 3-4 vuotta on menty alaspäin. Tämä on Suomen kannalta todellinen kohtalon kysymys. Kun Nokian osuus hiipuu väistämättä, piilee tässä todellinen pommi. Jos Suomeen ei kyetä kehittämään uutta, maailmanmarkkinoilla menestyvää osaamista, on pienen vientiin nojaavan maan kassa liian kovalla koetuksella. Edessä on hyvinvointivaltion alasajo, josta nykyiset säästöt ovat kalpea aavistus.

Mutta nyt riittää synkistely.

Suomella on kaikki edellytykset selvitä tästäkin koettelemuksesta voittajana. Jo nyt saunasuomi on muuttunut kasvuyritysten syntysaunaksi. Start-up -yrityksissä Suomi on hallitseva Pohjoismaiden mestari. Hiljattain Slush-tapahtuma keräsi jopa 6000 osallistujaa riskisijoittajien ja kasvuyrittäjien kohtaamiseen Suomessa. Tämä lienee jo maailmanennätys, ja niistähän me suomalaiset tykkäämme.

Hihat heilumaan ja rypyt otsalta. Kun rupeaa näyttämään tiukalta, on aika satsata nimenomaan tutkimukseen, kehittämiseen, innovointiin ja tieteeseen. Niiden avulla me nousemme taas lentoon ja rakennamme hyvinvoivan Suomen myös seuraavalle sukupolvelle.

Ja kappas, esimerkkiä näyttää se paljon parjattu EU. Nyt meidän suomalaisten pitää vaan ottaa tilaisuudesta vaarin ja mennä eteenpäin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Martti Laines

En löytänyt blogista konkretiaa. Vain seksikkäistä avainsanoista punottuja korulauseita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Käyttäjän petrisarvamaa kuva
Petri Sarvamaa

Pekka,

Ei pure. Tsekkaa petrisarvamaa.eu alkaen 14.3. 2012, jolloin mulle annettiin työkalupakki käteen. Tsemppiä!

Käyttäjän petrisarvamaa kuva
Petri Sarvamaa

Martti,

"Nyt nämä rahat täytyy laittaa poikimaan ympäri EU:ta" ja "on aika satsata nimenomaan tutkimukseen, kehittämiseen, innovointiin ja tieteeseen". Nämä ovat konkreettisia linjanvetoja poliittiseen päätökseentekoon. Nämä ovat juuri ne painotukset - ja niiden kautta konkreettiset päätökset - joita esitän. Jos haluamme menestyä mahdollisimman hyvin.

Martti Laines

Petri, huomasin, että olit äänestänyt 40% naiskiintiön puolesta. Parantaako mielestäsi sukupuolikiintiöt yritysten tutkimusta, kehittämistä, innovointia ja tiedettä?

Miten perustelet, että keskusjohtoinen EU-päätös johtoryhmien kokoonpanosta on dynaamisempi mm. innovointien ja kehittämisen näkökulmasta, kuin omaehtoisesti reunaehdoitta muodostetuisssa ryhmissä?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hehheh, 70 miljardia on tosi seksikäs avainsana ilman mitään konkretiaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se oli ja meni. Keiden toimesta purettiin, mitä olennaisti 70-luvulla rakennettiin?

Käyttäjän petrisarvamaa kuva
Petri Sarvamaa

Margareta,

"Se oli ja meni" -ajattelulla kaikki menee, lopulta. Nyt pitää pystyä hankkimaan rahat, joilla rakennetaan ja pidetään huoli kaikista suomalaisista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sano mikä on vielä jäljellä? Hyvinvointivaltion perusteista? Ei hyvinvointivaltiota rahoilla rakennetaan eikä se synny positiivisella ajattelullakaan.
Missä on kodinhoitajat, missä ilmainen aikuisopetus, missä ilmainen terveydenhuolto, mitä varten lääkääriin ei pääse kun ensi kuussa, mihin hupeni nuorisotyö? Missä on peruskoulun tukihenkilöstö, mihin katosivat kunnan perustyöntekijät? Lisääkö paisunut johtaja ja päällikkoporras jarrumiehinä virkakoneistessa hyvinvointia? Mitä varten piti kaikki ulkoistaa niin kalliilla hinnalla että köyhiltä pitä taskut tyhjentää...
Mitä varten lainmuutoksista ei ole varaa edes tiedottaa, että ne tulevat yllätyksinä vastaan henkilöille jota ne koskevat?
Ajattele näitä!
Hyvinvointi edelyttää konkreettisia tekoja, ei riitä että vaan tavoittelee unelmaa hyvästä elämästä.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne Vastaus kommenttiin #8

Kodinhoitaja maksaa, ilmainen aikuisopetus maksaa jne. Kaikki nämä maksetaan verorahoista, joita maksavat ihmiset ja yritykset. Ulkoistaminen yleensä tehdään sekin säästösyistä: Yksityinen firma on tehokkaampi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Ja se säästäminenkin maksaa kun tilaajapäällikölle ja tilaajajohtajalle ja tilaaja-apulaispäällikölle ja laatupäälliköllekin pitää palkkaa maksaa
On ne todellakin tehokkaat yksityiset; metsänhoitaja jolle ulkoistettiin kunnan puistonhoito; bongaa parhaimmat tukkipuut ja kaataa turvallisuussyistä ikimännytkin, mut lahot puut jätetään paikoilleen polun varteen.
Vanhuushuollon puolella yksityinen tehostaa jättämällä vanhukset yksikseen vuoteisiin ja syöttämällä purkkihernesoppa ja halvinta mehukattilitkua. Vain muutamia esimerkkejä mainiten.
Oiskohan parasta lopettaa raha niin verojakaan ei tarttis maksaa?
Janne, kato julkisen sektorin palkkalistat!

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Uskotko Sarvamaa todella itse noihin kirjoituksiisi?

Jari Salminen

Hyvinvointivaltio on rakennettu suomalaisten työllä. Vai luuletko että se on tehty EU-parlamentissa?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Petri!

Miksi Sinun pitää olla demareiden juoksupoika?

Tutustuhan kotisivuuni.

Petosta petoksen päälle ja vieläpä valtiopetosta.

1. Kaikki suojelevat valtiopetoksia tehnyttä presidentti Koivistoa oikeuskanslerista ja Korkeimmasta Hallinto-oikeudesta alkaen Koiviston konklaavissa kyykytettyyn Korkeimpaan Oikeuteen saakka.

Koivisto tuhosi koko joukon Suomen yrittäjiä ja Suomen hyvinvoinnin.

2. Tunnetko Petri 141- ja 142-artiklojen EY-juridisen taustan?
Jari Koskinen vastasi minulle Huittisten Risto Ryti-salissa 28.10.2013 järjestetyssä maatalousillassa, ettei ota 141-/142-juridiikkaan kantaa.

Jari kiitteli kuitenkin saamastaan sähköpostista. Muistelen lähettäneeni Sinullekin ko. sähköpostin.

http://www.promerit.net/2013/10/video-141-ja-142-a...
141-/142-artiklojen juridisen luonteen paljasti Timo Kaunisto. Kauniston puhe on tallennettuna videolla, jonka 141-kriisikokouksessa 16.1.2009 kuvasi Voitto Haavisto. Allekirjoittanut leikkasi siitä 36 sekunnin palan katsottavaksi.

Klikkaa tämä linkki, niin näet ja kuulet, mitä Kaunisto päästeli suustaan, mutta media vaikenee edelleen:
http://jormajaakkola.fi/sites/default/files/Kaunis...

Kysyin kriisikokouksessa Kaunistolta: -Mistä puheesi tieto on peräisin?
Kaunisto vastasi: -Kotisivultasi!

Niinpä niin! Kaikkien maatalousartiklojen juridinen luonne käy ilmi kotisivulleni ja promerit.nettiin skannaamastani Korfun sopimuksen sisällysluettelosta.
EU-kansanäänestys oli todistettavasti vaalipetos.

Kotisivuni vasemmassa laidassa on koko joukko linkkejä salattuihin ja vaiettuihin asioihin.

Teen vielä kokoelman mm.

1. ETA-sopimuskeskustelusta

2. Laittomasta markan kellutuksesta 8.9.1992 alkaen

3. Syksyllä 1985 alkaneista sinipunan esileikeistä, joista Harri Holkeri oli tietoinen.
Eli ovatko kaikki kokoomuslaiset edes kokoomuslaisia?
Onko osa Kokoomukseen soluttautuneita demaridesantteja?

Totuusterveisin

Jorma Jaakkola, Kokemäki
Kokoomus
http://jormajaakkola.fi

Jotu Karjalainen

Hyvinvointi koostuu pitkälti yksilön mahdollisuuksista vaikuttaa omaan elämäänsä työn tai opiskelun kautta, eli ahkeruus on avainsana.

Tämän mahdollisuuden kokoomus on kansalaisilta vienyt, työpaikat joko muuttavat ulkomaille tai sitten tänne tuodaan porukkaa tekemään työt alle meidän työehtosopimusten.

kokoomus on tehnyt Suomesta huonoimminvointivaltion.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Sarvamaa 2012: "Nyt asetelma vaikuttaa selvältä. Unionilla on selviytyäkseen vain yksi tie: selkeästi aiempaa syvempi yhdentyminen. Tässä historiallisessa tienhaarassa Suomi on siinä kuuluisassa ytimessä. Olemme menossa EU:n mukana kohti täydellisempää talousunionia, joka ajan myötä pitää sisällään myös tiiviimmän yhteisen talouspolitiikan, budjettikurin ja näiden kautta selvän roolin yhtenä kolmesta globaalista toimijasta."
http://petrisarvamaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1219...

Vastaukseni: http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/121961-...

Äänestäkää omantunnon mukaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

VM Jutta Urpilainenkin halusi Talouselämä-lehdessä:
"Toimia politiikassa niin, ettei joudu ristiriitaan omantuntonsa kanssa." Unohtiko hän, että me muut maksamme hintaa hänen omantuntonsa venymisestä mm. EU:n viitekehyksessä?

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Petri, minä tiedän missä Sinä voit olla avuksi Suomalaiselle osaamiselle.

Viimeisten 20 vuoden aikana olen ollut useissa työpaikoissa, joiden tuotteet ovat edustaneet oman alansa "maailman huippua".
Yritysten tuotekehitystä on tehostettu valtion-, kuntien-, työllisyys-, TEKES:in- R&D-tuilla sekä riskinottamisella, tai henk.koht. riskirahoituksella...

Kaikissa työskentelemissäni yrityksissä (puolustusvoimia lukuunottamatta) tuotteiden tuotannot ovat valitettavasti siirtyneet ns. halvemman kustannustason omaaviin maihin. Mieti miltä tuntuu kun kaikki "keksimämme" lähetetään meiltä pois?

Voisitko sinä pitää siellä EU:n, ja samalla Suomen puolia etteivät kaikki innovaatiot ja niiden työllistävät vaikutukset valu muihin maihin?
Minä yritä päivittäisissä hankintatoimessani pitää Suomalaisten alihankkijoiden puolta, esimerkiksi tekemällä tuotteen kustannustasolaskelmat perusteellisesti.

Useissa tapauksissa olen todennut etteivät LCCS maissa valmistetut tuotteet ainakaan metalliteollisuuden puolelta ole yhtään sen edullisempia sieltä halpamaistakaan tuotettuina. Tämän ovat todenneet Norjalaiset ystäväni jotka ovat tuon Kiinan kortin jo kerran kokeilleet.
Tässäkin tapauksessa Suomalaisten eduksi.

Käyttäjän heikkikolehmainen kuva
Heikki Kolehmainen

Sarvamaan hyvä puoli on se, ettei hän ole minkään sortin hihhuli, vaan perehtyy, pitää mielensä avoinna ja muodostaa sitten rehellisen, Suomen ja Euroopan etua (yhteinen) ajavan mielipiteensä tuon tiedon valossa itse. Tämän kirjoituksen perusteella hänellä on myös prioriteetit kohdallaan.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Pari ehdotusta. T&K on ok, mutta kannettu vesi ei kaivossa pysy joten keskitytään niihin vahvuuksiin jotka on jo. Hakematta tulee mieleen kotimaiset energianlähteet eli bioetanoli, turve, biokaasu, biodiesel ja sähkö. Näitä kaikkia voisi käyttää liikenteessä ja lämmityksesä etc, mutta kaikkia niitä kuritetaan erilaisilla rangaistus veroilla.
sähköautot autoverottomiksi, RE85:llä käyville alennus sekä veroperusteeksi RE85, bioetanolin ja biodieselin vero pelkäksi alviksi, Kuitusen ja Sandellin pitää taipua parlamentarismiin, miten on päädytty tilanteeseen jossa pari VM:n virkamiestä pitää pilkkanaan EU:ta, EU-oikeutta, komissiota, eduskuntaa ja hallitusta?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

EU::n puiteohjelmat ovat kautta aikojen olleet USA:lle hyödyksi, koska EU tuhlaa niissä fiksuja ihmisiä pääosin hyödyttömiin hankkeisiin. Arviointikriteerit ovat osittain kelvottomia eikä koskaan ole tehty kattavia riipumattomia projektitason jälkievaluointeja, korkean tason höttöä vain.

http://www.kolumbus.fi/lauri.grohn/yk/text/eval99....

Ps. Jo 30 vuotta silloisen puiteohjelman Espritin yleisevaluoinnissa todettiin, että isot yritykset laittoivat EU:: hankkeisiin kakkosluokan väkeä.

PS. Mepit ovat kautta aikojen olleet pihalla siitä, mistä puiteohjelmissa kyse. Plogisti tästä sanahelinöineen hyvä esimerkki.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Petri Sarvamaa kertoi EU:n 70mrd€:n tutkimus- ja innovointipaketista 7 vuoden aikana.
KYSYMYS:
Suomen maksuosuus on n. 1,86%, joten olisiko mahdollista, että EU antaisi Suomelle takaisin 1,86%/70mrd€ eli noin 1.300.000.000€ ja toteaisi, että Suomi saa käyttää sen eli oman osuutensa itse valitsemiinsa tutkimus- ja innovointihankkeisiin omien tarpeidensa mukaan - kierrättämättä rahaa EU:n kautta? Se on lähes 200milj.€ per vuosi lisää Suomen käyttöön.

Se olisi tätä subsidiariteetti-periaatetta parhaimmillaan! Päätökset tehtäisiin mahdollisimman lähellä.
Asia muuttuisi konkretiaksi Suomessa - ei Brysselissä tai EU-liittovaltiossa. Vastuu virhestäkin olisi meidän. Mikä tässä vaihtoehdossa on vikana?
Sekö, ettei EU-parlamentti pääse briljeeraamaan sillä, että se käyttää meidän rahojamme ja määrittelee meille sen, miten ne tulee käyttää? (MEP:ejä ei siis tarvita tähän)
Millä näytöillä EU-parlamentti kykenisi tähän paremmin kuin suomalaiset itse?

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Ei voi sanoa muuta kuin HURAA HURAA sille että EU ottaa tutkimuksen ,kehittämisen ja innovaatioiden tukemisen ja niistä investointien tekemisen suojelukseensa.

Nyt on vaan niin että suurimman ongelman muodostaa innovaatioiden kehittelylle sellaiset jäsenvaltiot joilla on EU sta eriävä strategia toteuttaa jotain sektoria.

Sillä onhan luonnollista että tuetut innovaatiot , tutkimukset ja kehittäminen tulee olla EU:n yhteiskunnallisten -, teollisuuden tarpeiden ja koko EU liikenteen kehittämis strategioiden mukaisia.

Yleensä hankkeiden eteenpäin viennissä EU edellyttää että jäsenvaltiossa valtion viranomaiset tutkivat esittävät ja suosittelevat tuettavat hankkeet EU päättäjille, jotka tekevät lopulliset päätökset.

Tämä menettely edellyttää toimiakseen, että jäsenvaltion ja EU strategiat ja tavoitteet ovat yhtenevät. Elleivät ne ole sitä hankkeet eivät etene vaan ne torpedoidaan joko aluksi jäsenvaltion toimesta niin ettei hakemus lähde ollenkaan ,sitä ei saada kasaan tai sitten päättäjät toteavat että hanke ei täytä EU strategioita.

Olet Kokoomus poliitikko. Olet EU liikennevaliokunnassa mukana. Sinulle tulee nyt omantunnon kysymys ja Kysymys kuuluu: kumpaa linjaa Sinä kannatat ja ajat

1) EU linjaa, jossa EU on suositellut jo vuonna 2008 Suomen valtiota ja innovaation rahoittajia kehittämään hanketta joilla toimitaan ja kehitetään hanketta EU liikennestrategian , Suomen LVM:n , Lappeenrannan yliopiston ja VTT:n tutkimusten mukaisesti jossa kyseinen kuorma auto liikenteen siirto on realistista, valtiolle ja Järvi Suomen yrityksille ja varustamoteollisuudelle kannattavaa ja uuden telakkateollisuuden mahdollisuuden maahamme tuovaa , jossa energiaa säästyy ympärivuotisesti esim hakekuljetuksissa noin 55% ja päästöt pienenevät noin 66% jokaisen vesiliikenteeseen siirretyn tonnin kautta.

viitteet : http://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/20...
VTT tutkimusraportti 37/73/2009
Lappeenrannan ja Laffcomp Oy:n tutkimus Jyväskylän energialle suunnitellusta vesitiekuljetuslogistiikasta

http://www.vesitiet.org/lehdet/vesitielehti2010.pdf
Suomen valtion on tehnyt vuonna 2007 tutkimuksen jossa edellytetään vuoteen 2020 mennessä :

http://www.lvm.fi/fileserver/Liikenne2030.pdf

jossa viimeksi mainitun dokumentin sivulla 31 mainitaan että : ”Rautatie- ja vesiliikenteen kilpailukykyä kehitetään niiden kuljetusosuudenlisäämiseksi.”

syitä miksi niin tulisi tehdä löytyy
http://www.inlandnavigation.org/uploads/Spotlight/...

erityisesti sivut 9 ”Saving Energy… ” ja 15 ”Return of investment…”

2) Vai tätä nykyistä menoamme , jossa valtio on toiminut vastoin EU liikennestrategiaa ja tyrmännyt vuodesta 2008 vesiteitten kokonaisvaltaisen kehittämisen jo liikennepoliittisissa selonteoissaan ( 2008 ja 2012 ) ja edellyttää yhä että kotimaan liikkenne hoidetaan raide ja tieliikennettä kehittäen. Joista viimeiset tulokset on nähtävillä mm 6.6.2013 kuorma auto liikenteen ylikuorma asetuksessa jossa annetaan 27% ylikuorma mahdollisuus ja edelleen kehitään jo kilpailijamaiden suhteen kustannuksiltaan kaksinkertaista kuorma auto liikenteen kuljetus määrää maassamme.
viite :
http://portal.liikennevirasto.fi/sivu/www/f/hankkeet , joissa ei ole ollut vuoden 2008 jälkeen rahtiliikenteen volyymeja kasvattavia vesitieinfra hankkeita laisinkaan puhumattakaan tutkimuksesta tai innovaatioiden tukemisesta

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Oletpa pajasti pihalla. EU on laittanut 80-luvulta alkaen tutkimukseen ja kehitykseen ainakin 200 miljardia ja tulokset eivät näy missään.

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Lauri : Viittaan kommentissani mm Martec - ULIVES - monikansalliseen arktisen jäissäkulkevat sisävesilaivan kehitysprojektiin ( vv 2008-2012 Suomi - Saksa ) joka saatiin päätökseen Saksan valtion tuella ja jossa saavutettiin 27% laivan keventäminen ,

Kyseistä projektia jota Suomen valtion ei tukenut vaikka lähtökohtana oli että EU valtiot olivat sitoutuneet vesiliikenteen alusten kehittämisiin monikansallisissa projektissa. Nämä EU Martec tutkitut projektit arvioitiin asetettiin paremmuusjärjestyksiin Eu:n toimesta ja EU joko suositteli valtioille projektin rahoittamista kansallisista varoista. EU suositteli Suomen valtiolle projektin tukemista vuonna 2008. Suomi ei lähtenyt mukaan kehittämään sisävesiliikenteen aluksia vaan pitäytyi liikennepoliittisesti kuorma autojen kehittämisissä .

Nyt sain käsityksen Sarvamaan blogista, että tämän laatuiset projektit rahoitetaankin EU tulevaisuudessa budjeteista .... siihen olen antanut omat kommenttini.

Ari Lotvonen

Jaha, rahoista taas kilpaillaan... kuka saa eniten.

Minäkö olen aina luullut, että innovaatio tulee ilman rahaa ja mitä vähemmän rahaa sitä paremmat innovaatiot.

Näköjään rahalla ei saa raukkautta, mutta isoainnovaatiota ja hyvinvointia.

Vanhaksi kun elää paljon näkee ja oppii... rahaninnovaatiota esmerkiksi:

Hyvinvointi tulee siitä, että otetaan niiltä joilla on rahaa ja annetaan niille joilla ei ole rahaa.

Se on kolmiyhteys, varsinkin se kolmaspyörä - se joka sitä rahaa siirtää: Rikastuu.

- Se jolta otetaan, köyhtyy.
- Se jolle annetaan, köyhtyy.

Se joka ottaa ja antaa, se rikastuu.

Ari Lotvonen

Ei tule kummempaa, joten vanha hollantilainen kansanloru, riimitellut Kirsi Kunnas:

Mistä on pienet tytöt tehty, mistä on pienet tytöt tehty?
Sokerista kukkasista inkivääristä kanelista;
Niistä on pienet tytöt tehty !

Mistä on pienet pojat tehty, mistä on pienet pojat tehty?
Etanoista sammakoista koiranhännän tupsukoista
Niistä on pienet pojat tehty !

/////////

Mistä on hyvinvointivaltio tehty?
- Veronmaksajista, eronmaksajista - niistä on hyvinvaltio tehty.

Toimituksen poiminnat