Petri Sarvamaa Järjen asialla.

Amerikan peikko ja vapaakauppa

Helsingin Sanomat teki loppuviikosta juttua EU:n ja Yhdysvaltojen neuvotteilla olevasta vapaakauppasopimuksesta. Erityinen mielenkiinto kohdistui sopimukseen kaavailtuun investointisuojaan. HS kysyi kaikilta Suomen europarlamentaarikoilta seuraavan kysymyksen:

"Sisältääkö kauppa- ja investointisopimus investointisuojan ja riitojenratkaisumekanismin takia riskejä Suomen demokratialle?"

Vastasin "ei". Ja vastaan edelleen "EI". Suomen demokratia voi olla moneltakin taholta joskus uhattuna, mutta vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa ei ole mikään niistä syistä.

Oli masentavaa lukea HS:n juttu ja todeta, että siinä kysymys väitettiin esitetyn meille mepeille muodossa: "Sisältääkö sopimus investointisuojan takia riskejä Suomelle?"

Demokratian uhattuna olemisesta ei mainittu meppien vastaustaulukossa mitään. En tiedä, uskovatko "KYLLÄ" -vastauksen antaneet kollegani oikeasti Suomen demokratian olevan uhattuna tämän TTIP-sopimuksen vuoksi. Se on heidän asiansa.

Edelleen HS kysyi:

"Oletko huolissasi investointisuojasta ja sen mahdollisista vaikutuksista/uhista Suomelle?"

Vastasin "en ole". Mutta perustelin myös seuraavasti: "Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö neuvottelut pidä viedä läpi ja sellaiseen lopputulokseen, että Suomen kansallisesta edusta pidetään huoli."

Ja niin edelleen. Voit lukea kaikki Hesarin kysymykset ja täydelliset vastaukseni perusteluineen nettisivuiltani www.petrisarvamaa.eu.

Mediakritiikin jälkeen varsinaiseen asiaan. Pari faktaa:

1) EU-USA -vapaakauppasopimuksesta, siihen tulevasta investointisuojasta ja riitojenratkaisumekanismista on vasta käynnistetty neuvottelut. Ensimmäistäkään luonnosta mistään tekstin osasta ei vielä ole.

2) EU on nimenomaan asettanut selkeäksi tavoitteeksi sopimuksen, joka turvaa jäsenvaltioiden oikeudet. Sopimus ei saa rikkoa perusarvojamme "eikä rajoittaa oikeuttamme säännellä näitä kysymyksiä haluamallamme tavalla", toteaa Euroopan unionin komissio.

3) Suomi on valtiona maailman sivu solminut kauppasopimuksia, joissa on ollut vastaava investointisuojamekanismi.

4) EU:n komissio on ollut prosessissa poikkeuksellisen avoin. (Komissiota on etenkin vasemmistoliberaalin The Guardian -sanomalehden ylläpitämässä kirjoittelussa syytetty salailusta) Voit perehtyä komission tiedotuslinjaan sen nettisaitilla trade.ec.europa.eu tai suomeksi www.ec.europa.eu/index_fi.htm. Hae suomenkieliseltä etusivulta hakukoneella TTIP ja saat erittäin laajan tietopaketin.

Kriittinen pitää olla ja kysymyksiä pitää esittää silloin, kun vielä ehtii. Mutta jotenkin minusta tuntuu, että mekkala on erityisen suuri siksi, että kyseessä on vapaakauppasopimus juuri Yhdysvaltojen kanssa. Kun EU julkisti pari viikkoa sitten vapaakauppasopimuksen Kanadan kanssa, ei ensimmäistäkään rumpua lyöty. Vaikka kyseessä ovat aivan samat asiat.

Eurooppalainen suhde Yhdysvaltoihin on traumaattinen.

www.petrisarvamaa.eu

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Mitenkähän käy Romaniassa kanadalaisfirman kanssa, kun asiaa aletaan käsitellä "välimiesoikeudessa"?

http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_con...

"But the project does have support in the government. I believe the prime minister's in support of it. And this Canadian company, Gabriel Resources, has threatened to essentially seek as much as $4 billion in damages from Romania if this law is not approved."

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Pidin Petri sinua aikoinaan kovinkin fiksuna toimittjana etenkin kun toimit "uutisvideokasettimiehenä" ylellä. Noh pettyyhän sitä kerran jos toisenkin.

Tekeillä olevaa sopimusta on hyvä verrata muihin vastaaviin vapaakauppasopimuksin ja kyllä se nyt vaan on niin että niisä pohjois-amerikka on pyrkinyt maksimoimaan saatavan hyödyn tekemällä valtioista korporaatioiden orjia.

Huomioitavaa on myös että vaikka komissio on kehuskellut käyneensä keskustelut avoimuuden hengessä se on jatkanut neuvotteluja suljetuin ovin, salassa ja piilossa. Miksiköhän?

CEO:n (Corporate Europe Observatory) raportteja kun lukee niin meinaa järki lähteä tavoitellun hulluuden edessä.

Raporteissa mm. siteerataan neuvottelijoita, jotka sanovat suoraan pyrkivänsä ohittamaan europarlamentin, demokraattisen kontrollin ja oikeastaan kaiken mikä asettuu voiton tavoittelun tielle.

http://corporateeurope.org/trade/2013/10/brave-new...

http://corporateeurope.org/trade/2013/10/updated-t...

Kantasi tässä kirjoituksessa paljastaa kenen etuja haluat ajaa.

Äänestäjät. Teitä on varoitettu.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Sarvamaa oli myös ACTAn vankkumaton puolestapuhuja aikoinaan, vielä siinäkin vaiheessa kun oli selvää että sopimus kaatuisi EU-parlamenttiin.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

EU ei puutu jäsenmaidensa sosiaalipolitiikkaan, sanottiin. Kuinkas sitten kävikään.

Käyttäjän Tapio Rantanen kuva
Tapio Rantanen
Seppo Paasikallio

"2) EU on nimenomaan asettanut selkeäksi tavoitteeksi sopimuksen, joka turvaa jäsenvaltioiden oikeudet."

Miksi vetoat EUn sopimustavoitteisiin, olisi helpompi keskustella sopimusluonnoksesta. Obama ei toistaiseksi ole keskustellut asiasta oman kongressinsa kanssa. Miksi hän tuo tänne esittelyyn jotakin joka rikkoo kaikkien kansojen itsemääräämisoikeuksia. Se rikkoo myos USAn perustuslain oikeuksia kansalaisille.

Obaman ainoa tapa esittää suunnitelma kongressilleen on, että hänellä on jo sopimus EUn kanssa. Iwould call this kind of process bullshit.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

On täysin absurdia ja epä-älyllistä rinnastaa USA ja Kanada tässä asiassa. Eihän niillä ole mitään tekemistä keskenään - Kanada ei ole maailmanvaltiutta tavoitteleva ydinase-suurvalta, joka vakoilee liittolaisiaan ja pyrkii maailmanlaajuiseen kultuurilliseen sekä taloudelliseen hegemoniaan.

Käyttäjän MatiasKapanen kuva
Matias Kapanen

No Hampurissa on viime viikolla lyöty rumpuja. Ehkä Kanadan ja EU:n vapaakauppasopimuksen takia, ehkä muista syistä. Luullakseni vain David Bowien suhde Yhdysvaltoihin on traumaattinen, paranoidinen. Kanadalaiset tekevät toki kauheampaa musiikkia kuin USA:sta olen kuullut.

David Cuomo NY:n kuvernöörinä on kesästä 2011 asti edistänyt markkinoiden ja ulkomaisen valuutan vapautta laskeutua NY:n Manhattanille, koska Carl Paladinon maltillisempi valuutan vallan vapaus hävisi vaalit. Hirviö USA:ssa on siis tavallaan David, mutta ainoa pelokas EU:ssa on myös David. Tämä ei oikein mene läpi. Suosittelen dekonstruktiota. Kyse on liian insestisestä konstruktiosta ilman nimiä tekijöille.

Kanada on täysin USA:n veroinen hirviö tai ei-hirviö. Yksin Obaman presidenttiys USA:n päämiehen Argentiinalaiseen sarjamurhaajien vapaavyöhykkeeseen suhteilevana pelotteena ei riitä paisuttamaan USA:sta Kanadaa uhkaavampaa vapaakaupan sopimuskumppania.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Petri, EPP:n toimijana osaat varmaan valaista miksi puolueenne ei halunnut Edward Snowdenin antavan todistuksen Euroopan parlamentille videolinkillä?
Vai olisiko kyse siitä että USA todellakin on juuri sen kaltainen mörkö, ettei sitä saa edes julkisesti kritisoida?

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Petri, how do you like them apples???

Äänestäjät, lukekaa. Helpottaa päätöksen tekoa.

http://mondediplo.fi/digi/lehti/6-2013/artikkeli/v...

Toimituksen poiminnat