Petri Sarvamaa Järjen asialla.

Infarkti vaalirahoista

Vaimo järjesti tänä aamuna totisen yllätyksen. Hän soittaa vaalikentälle puoli seitsemän maissa ja selittää, että Yle kertoo tämän päivän olevan viimeinen vaalirahoituksen ennakkoilmoitusten jättämiselle. Jos ei ilmoitusta tule, tulee uhkasakko.

Sydän käy lähellä kammiovärinää. Taustalla on työntäyteinen ja lapsenitkuinen yö eli nukkumissaldo on ehkä 1-2 tunnin välillä. Väsyneenä en heti tajua Ylen uutisankkaa, jossa oli jäänyt huomaamatta sana vapaaehtoinen. Kyseessä ovat siis vapaaehtoiset vaalirahailmoitukset, joiden määräaika on tänään. En ole jättämässä ilmoitusta kello 15, olen silloin kampanjatöissä.

Kun lähdin mukaan näihin vaaleihin, halusin tehdä kokonaan läpinäkyvän vaalikampanjan. Halusin ilmoittaa joka ikisen seminaarilipun ostajan, yritystukijan ja yksityislahjoittajan. Tämä olisi minusta vaalirahoitusmalliksi ainoa sopiva. Vaan realismi opetti minulle, että tähän ei olla valmiita. Yritykset kauhistuivat ajatuksesta tulla paljaana ehdokkaan taakse. Toisaalta eivät yritykset tässä taloustilanteessa ole valmiita tukemaan ehdokkaita näkymättöminäkään. Vaalibudjettini koostuu pienistä puroista ja omasta rahasta. Vaimoni, joka omistaa hyvin kauniin tulipunaisen Ford Mustangin on luvannut myydä autonsa, jos rahat loppuvat. Sen vaatiminen lienee mieheltä tosin se kuuluisa viimeinen teko.

Yhdysvalloissa yli 200 dollarin ylittävän vaaliavustuksen tulee olla läpinäkyvä. Yli 200 dollarin lahjoituksen saajan tulee antaa liittovaltion tietoon lahjoittajan nimi, työnantaja ja asema. Aika näyttää milloin meillä oltaisiin valmiita tämän kaltaiseen avoimuuteen. Kokemukseni mukaan mutkaista on vaalirahoituksen muuttumisen tie.

6.6. 2009 tässä se siis on, perille saatiin sittenkin

http://www.vaalirahoitusvalvonta.fi/files/108/Sarvamaa_Petri_Ilari.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ennkkoilmoitus on arvio. Itse asiassa ilmainen vaalimainos. Ei siinä muuta tarvita kuin, että suuruusluokka on oikea. Koita nyt keritä tai pistä juoksupoika asialle. Onnea kamppanjaan.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

No paljostapa Yleisradio-perhe on valmis luopumaan, kuten yli 130 g/km CO2:a tuottavasta Ford Mustangista. Sillähän saa jo monta polkupyörää. Yleensähän sosialidemokraatti ei luovu edes tupakka-askista edes laman vuoksi.

Kannattaisikohan pyytää vaimokullalta pientä aikapanosta ja sittenkin laittaa se ennakkoilmoitus Internetiin, jota Vihreän liiton muka tietotekniikkaguru pitää "teknisesti mahdottomana" siksi, että palvelu muka aukeaa V A S T A 10.6.2009 siitä huolimatta, että siellä jo on ilmoituksia.

Ehdokas, joka ei peittele säätiöiden ja puolueen kautta tukeaan tukkukaupoilta (vähittäiskaupan työajan myynti Kokoomuksen tapaan, tuet Fortumin kuudennesta ydinvoimalasta ja TVO:n seitsemännestä ydinvoimalasta, ay-liikkeen tuki) energiayhtiöiltä ja tupoilijoilta on hieman yksinkertainen, koska suomalaisen puoluerahoituksen malli luotiin jo 1950-luvulla, kun rahaa valuuttasäännöstelyn läpi ja ohi virtasi niin idästä kuin lännestäkin.

Sarvamaa parantaisi uskottavuuttaan, kunhan ilmoittaisi vaikkapa omilla verkkosivutillaan alustavan luonnoksen vaalirahoituslaskelmaksi.

Yleensä toimittajat eivät poliitikkoina ole yhtään sen parempia kuin entiset toimittajat nykyisinä poliitikkoina. Toimittajiahan on 100-1000 -kertaa se määrä päättävissä elimissä kuin mikä on heidän osuutensa kaikista ammatissa toimivista.

On huonoa ajankäyttöä nukkua 1 tuntia - 2 tuntia yössä. Sen verranhan nukkuu al-Qaida -vankikin Guantanamo Bayn kidutuksessa. Onkohan tuossa työn organisoinnissa kehittämistä tai sitten argumentointia voisi kehittää uskottavampaan suuntaan kuin yrittääjillä, jotka "ovat töissä" 24/7/365.

Käyttäjän petrisarvamaa kuva
Petri Sarvamaa

Hyvät herrat,
kannustuksenne vuoksi kampanjatoimisto juoksee ilmoitusta kasaan. Ja Tapio, älä huoli niistä Mussen päästöistä, sillä ei kovin paljon ajella. Laitetaan tietenkin rahoituslaskelmat myös omille sivulle. Nyt Jussi Lähteen vaalitenttiin.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Siinä oli se ongelma, että ajoissa ilmoituksen jättäneet saivat syntipukin leiman: media kailotti paljon rahaa käyttäneiden nimet julki ja nyt heillä on pää hartioiden ja häntä koipien välissä.
Juuri ennen äänestystä.
On se vain vaikeaa, tuon A-studio-kulttuurin kanssa, on...

Tiina Mononen (nimimerkki)

Antti Liikkanen puhuu asiaa, mediassa leimataan ne jotka pyrkivät avoimuuteen ja kertovat etukäteen vaalibudjetin suuruuden. Kalliimpien kampanjoiden tekijät eivät tee ennakkoilmoitusta ja saavat medialta kritiikiltä aivan rauhassa polttaa euroja vaalimainontaan. Sokea-Reetakin näkee keillä kuluu lähelle 100 000 euroa mainostamiseen ja ketkä selviää puolta vähemmällä.

Kannattaa huomioida, että vaalikampanjointi on kallista ja ne rahat menevät medialle erilaisiin vaali-ilmoituksiin ja ehdokkaiden esillä olemiseen. Ja saman median toimittajat sitten nostavat kohua vaalienrahoittamisesta kun oman mediatalon myyntipuoli on ensin koonnut rahat ehdokkailta. Reilua vai mitä?

mikko (nimimerkki)

On aivan ensiarvoisen tärkeää tietää enne äänestystä, millaisella kampanjalla ollaan liikkeellä ja suurinpiirtein mistä raha tulee, omasta vai yritysten pussista.

Hämmästyttävää, ettei Sarvanmaa tiennyt tästä ennakkoilmoituksesta. Asia on päivänselvä ja siitä on jauhettu koko kevät.

PispalanPlikka (nimimerkki)

Mikko hei, mistäs päättelet ettei Petri tiennyt ennakkoilmoituksesta? Lue nyt hyvä ihminen uudestaan mitä hän kirjoitti. Jonkun on aika sanoa tämä: P Sarvamaa on sellainen ehdokas, että muut kalpenevat lakanaksi hänen rinnallaan. Ryvettymätön, suoraselkäinen, kuvia kumartamaton, kansainvälinen, kielitaitoinen (siis todella, ei leikisti) ja älykäs. Vieläpä humaani. Menkää saivartelemaan saivareet muualle.

Arsi Ikonen (nimimerkki)

Älä suotta, Petri, ota pulttia vaalirahoitusilmoituksesta. Kokemukseni mukaan viranomaiset suhtauvat ymmärtäväisesti porvariston ehdokkaisiin:

http://arsi.blogit.uusisuomi.fi/2009/06/05/iisalme...

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Lääkärinä olen sitä mieltä - ja näyttöäkin on - ettei infarkti tällaisessa tilanteessa iske.

Se iskee, jos on soppelit geenit ja elämäntavat - siinä vaiheessa, kun "sota on ohi" ja on voittojen ylistämisen ja tappioiden selittämisen (ja piilottamisen) aika.

Mutta sitten se iskee yhtä hyvin aivo- kuin sydänverisuoniinkin.

Be careful, ota grammi eikosapentaeenihappoa joka päivä ad infinitum!

Käyttäjän petrisarvamaa kuva
Petri Sarvamaa

Antti terve,
isäni kun meni valitettavasti viimeiselle matkalleen Marian sairaalaan Helsingissä yli 90-vuotiaana, hänellä ei ollut mitään lääkitystä. Sitä pidettiin aika erikoisena juttuna. Eli pitää toivoa sitä geeniperimää edes vähän. On meissä isäni kanssa ainakin rutkasti samaa näköä ja mitä enemmän ikää, sitä enemmän yhdennäköisyyttä. Petri

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Hyvä se ilmoitus on nyt siellä kaikkien meidän uteliaiden katsottavissa.
Huomasin muuten, että tämän Mitron ilmoitus puuttuu monen muun ohella. Olen sitä mieltä, että kun tämmöinen ennakkoilmoitusmahdollisuus on annettu, niin olettamus on että sitä käytettäisiin.

Tapio Tuuri (nimimerkki)

A-studio tekee varmaankin juttua kaikista niistä "roistoista", joiden vaaliraha-ilmoitukset ovat viivästyneet tai joiden ilmoituksissa on jotain epäselvyyttä.

Tapio Tuuri (nimimerkki)

Tuo vaimon Mustang saadaan kyllä tv-jutussa näyttämään erittäin pahalta.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

#10
Pitkää ikää, Petri - eläkeyhtiöiden veto´sta huolimatta - ja hyvää loppukiriä.

Tavataan Brysselissä, siellä on hyvä flaamilainen kansallisteatteri ja loistavia gallerioita.

Minut löytää varmimmin Beliard 101:stä (Jaques Delors-rakennus vaimikäsenniminytoli).
5. kerros, tietokonehuoneesta, infarktin jälkeisiä lääkkeitä dosetistani popsimassa.

Sieltä käsin valvon noiden kirottujen päättäjien (EP, Komissio, neuvosto jne) subsidiariteetti-rikkeitä ja haastan niitä - jos Lissabon Irlannissa on YES - tuomioistuimeen.

Käyttäjän petrisarvamaa kuva
Petri Sarvamaa

Tapio,
jos Mustang lähtisi, ennen kaikkea allekirjoittanut voisi näyttää sen jälkeen aika pahalta...

Käyttäjän petrisarvamaa kuva
Petri Sarvamaa

Antti,
meillä on kaikilla dosettimme :) Täällä vedetään tyroksiinia vai miten se nyt oli. Ei ainakaan kerosiinia.

Petri (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus. Valitettavasti tuo linkkisi ei toiminut enää 14.1.2010.

Kansakuntamme tarvitsee tässä asiassa esikuvia, jotka myös toimivat niin kuin puhuvat tahikka kirjoittavat.

Muutenkin ehdokkaina olleiden lopulliset vaalirahailmoitukset jäävät julkisuudelta kokonaan piiloon. Kuitenkin niillä on iso merkitys puolueen saamaan äänipottiin.

Näin on käsittääkseni jatkossakin. Olemmeko siis millään mittarilla länsimaa?

Valtaosalla vuoden 2007 vaaleissa valituilla kansanedustajista ja näin ollen hallituksen ministereistä on edelleen oma vaalirahoituksensa avaamatta.

Laki ehdokkaan vaalirahoituksen ilmoittamisesta 414/2000, joka oli voimassa 30.4.2009 asti salli vaalirahoittajien nimien kertomisen takautuvasti, ilman sanktioita sekä eurorajoja, kunhan kyse ei ole yksittäisistä henkilöistä.

Lisätiedot tuohon väitteeseeni löytyvät avoimesti internetistä:

avoimen vaalirahoituksen abcde

Toimituksen poiminnat