Petri Sarvamaa Järjen asialla.

Omaishoito kuntoon

Omaishoidon tuesta tehtävä päätös on tulevan eduskunnan tärkeimpiä päätöksiä. Omaishoidosta pitää säätää laki, jolla omaishoidon maksaminen siirtyy kokonaan kuntien päätösvallasta Kelalle. Näin omaishoidosta päättäisivät lääkärit yhteisillä kriteereillä koko maassa, eikä omaisen asuinkunta olisi määräävä tekijä siinä, saako tukea vaiko ei.

Jos omaishoidon tuet siirtyvät Kelalle, on pidettävä huoli siitä, ettei omaishoitajien saama tukiraha pienene. Näin voi käydä, jos omaishoidon tuki ja hoitotuki yhdistetään. Hoitotuki on korvaus esimerkiksi sairaudesta koituvista kustannuksista, omaishoidon tuki taas palkkio omaisen hoitamisesta. Niitä ei tule yhdistää, koska sillä tavalla omaisten saama nyt jo vähäinen korvaus on vaarassa pienentyä jo nykyisestä.

Tällä hetkellä omaishoitajien tilanne on kestämätön ja riippuu siitä, missä kunnassa hoidettava sattuu asumaan. Suuret kunnat maksavat omaishoidon tukea keskivertoa huonommin. Lahti on esimerkiksi huonoimpia omaishoidon tuen maksajia, Helsinki keskiverto-oppilas. Jos kunnan suhtautuminen omaishoitajille maksettavaan tukeen on nuiva, tukea ei saa. Työskennellessäni Ylen A-studiossa sain lukuisia avunpyyntöjä omaishoitajilta, jotka eivät saaneet minkäänlaista apua kotikunnaltaan. Kun juttu tehtiin, apua sai sen jälkeen. Näinhän asia ei voi, eikä saa olla. Omaishoidon tuen saaminen ei voi olla mielivaltaisesti kiinni A-studion jutuista.

Omaisiaan hoitavia ihmisiä on Suomessa noin 300 tuhatta. Heistä omaishoidon tukea sai vuonna 2010 vain 36 000 omaishoitajaa. Omaishoito on viipymättä hoidettava kuntoon, koska sen tarve ei tule väistymään vaan kasvamaan.

www.petrisarvamaa.fi

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kyllä ja näin on ja tärkeä asia. Eikö politiikot ossaa laskea, omaishoitajat tekkee rahhaa, ko net tullee niin halvaksi yhteiskunnalle. Tulevat halvaksi vaikka maksettas kunnolla!

Omaishoitajat on parhaita ihmisiä keskuudessamme, kiitos jokhaiselle omaishoitajalle!

Pirkko Leskinen

Nykyinen omaishoidontukijärjestelmä kertoo vain siitä, miten omaisten tekemää työtä ja kokemustietoa arvostetaan vanhusten ja vammaisten kohdalla.

Näin vaalien alla vanhusten hoito on kestosuosikki, vammaisten asioista vain harva ehdokas on kiinnostunut.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Tätä voisi kyllä harkita.

Toimituksen poiminnat