Petri Sarvamaa Järjen asialla.

Kyllä kansa tietää

Keskuskadun ja Espan kulma, kuusi päivää ennen vaaleja. "Flöittaatteks te meitä?"

Stadin kundiksi itsensä esittelevä vähän yli viisikymppinen mies kiteyttää kansan hämmennyksen koko pitkän kevättalven jauhetuimmasta vaalikysymyksestä. Valehtelemmeko me, kun olemme huolissamme Euroopan kriisimaiden rahoitusongelmien tarttuvasta luonteesta?

Olisi hienoa, jos voisimme puhua enemmän vaalien tärkeimmästä kysymyksestä. Talousasiantuntijat ovat laajasti sitä mieltä, että ensi vaalikauden tärkein asia on julkisten palvelujen tulevaisuus, verotuksen uudistaminen ja säästöt (YLE Uutiset 11.4.) http://yle.fi/uutiset/teemat/vaalit_2011/2011/04/ekonomisteilta_tyrmays_...

Mutta koko pitkän talven Timo Soini on halunnut pitää keskustelun euromaiden tukemisessa. Se on ymmärrettävää, koska tällä teemalla hämmennetään tehokkaimmin äänestäjiä.

Keskiverto suomalainen äänestäjä on taatusti hyvin informoitu, seuraa tiedotusvälineitä ja kuuluu kaikin puolin maailman lukutaitoisimpiin kansalaisiin. Mutta maailman fiksuinkaan keskiverto äänestäjä ei tiedä, mitä lukee Lissabonin sopimuksen 48. artiklassa. Sitä ei toistuvien puheidensa perusteella tiedä edes Jutta Urpilainen. Tosin uskon, että hän tietää, mutta tekee soinit. Kyseisen artiklan takia eurooppalaisia pankkeja ei voi viedä väliaikaisen vakausrahaston yhteydessä vastuuseen, joka edellyttää EU:n perussopimuksen muuttamista.

Vaan ei upota tähän suohon. Kuluneiden kuukausien, viikkojen ja päivien jaarittelu on jo osoittanut, että kyse ei ole enää tiedosta, tosiasioista ja niiden vakuuttavasta hallitsemisesta. Ihmiset miettivät kuumeisesti, valehdellaanko heille Euroopan tilanteen vakavuudesta.

Vain parikymmentä vuotta sitten Suomen valtio huojui konkurssin partaalla. Silloinen hallitus teki kipeät mutta välttämättömät ratkaisut, ja Suomi sai maailmalta lainaa. Talous pantiin kuntoon ja Suomi nousi vahvaksi taloudeksi.

Timo Soini on halunnut tehdä tästä vaalista linjavaalin. Nyt äänestetään siitä, kuka puhuu totta. Tätä miettii moni muukin kuin Stadin kundi Keskuskadun ja Espan kulmassa. Sunnuntaihin mennessä vastaukset löytyvät. Kyllä suomalaisten enemmistö tämän hiffaa. Kyllä kansa tietää.

www.petrisarvamaa.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Tuomas Hako

Tuskin 90-luvulla ulkomailta vaaditiin sellaista pankkien tukemista kuin nähtiin. Ruotsissa ja varsinkiN Norjassa asia hoidettiin eri tavalla. Itse konkurssikin tuntui uhkaavan ihan tahallisten toimien seurauksena ja ihan tietoisesti siis tavoitteellisen toiminnan jälkeen tavoitteena tuo lähes konkka ja esim. yrityslahtaukset. Koiviston mukaan maassa oli liikaa pienyrityksiä. Ilmeisesti suuri tavoite tuolloinkin oli suurten oamisuusmassojen ryöstö ja kansan sortaminen velkaorjuuteen. Nyt on luvassa uusi kierros, kunhan ensin taataan kaikki maat eli pankit ja kriisit myös ulkomailla. Kaikki leikataan ym, mutta nyt asunnot ja kiinteistötkin ryöstetään ties kenen taskuun.

. .

Menestystä vaaleihin Petri! Eduskunnassa tosiaan tarvitaan toimituksellista näkemystä asioista. Että kansakin saisi vastauksia, joita ei tarvita niitä kuuttatoista agricolaa tulkitsemaan.

Hyvä toi, että nyt äänestetään kuka puhuu totta. :)

Aa Koo

Ja kaikki tämä vain ja ainoastaan velkapohjaisen rahan tähden, vaikka valtio voisi itse luoda korotonta rahaa itselleen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miten edes uskallat tuollaista kokoomuslaiselle laittaa.. sanoo vielä sinnuu kommunistiks ja tulee ampumaan :)

Mutta asiasi on mitä tärkein ja suositeltava ymmärtää myös bloggaajan!

siviili tarkkailija

Jotta ihmiset eivät jäisi ammattivaleh...eiku toimittajan, kauniistimuotoiltujen sanojen huijaamaksi, muistellaanpa vähän tarkemmin mitä Suomessa tapahtui parikymmentävuotta sitten.

Kaikki alkoi pankkien toiminnan ja rahaliikenteen vapauttamisesta. Pankit ryhtyivät jakelemaan täysin pidäkkeettä ulkomaista lainarahaa joka oli sidottu markan arvoon. Arvoon jota ei kokoomuslaisen ministerin puheiden mukaan devalvoitaisi. Rahaa otettiin tolkuttomasti ja järjettömästi hankkeisiin joiden takaisinmaksu oli pääsääntöisesti toiveajattelua. Paitsi niissä kulutustapauksissa joissa lainaa ei edes ajateltu maksettavan takaisin koska kyseessähän oli rikos. Velallisen epärehellisyys.

Edelleen pystyssä oleva SKOP-pankki (älkää naurako, pankki tosiaan on edelleen pystyssä velkajärjestelyitä hoitavan asianajotoimiston hallussa) ajautui selvitystilaan. Pankki oli rahoittanut kaikkia ja kaikkea. Aina maatiloista ja asunnoista neitsytsaarilla sijaitseviin hotelleihin. Ja kuinka yllättävää, lopulta pankin rahat loppuivat. Ainakaan ne eivät loppuneet silloin kun ministeri Juhantalo keksi yhdistää omat velkansa pankin muihin lainajärjestelyihin. Mutta lopulta SKOP pankin rahat loppuivat. Edessä oli rahoituslaitoksen selvitystila. Rahoituslaitoksen piti saada rahaa...

Kun OY Metalli Ab:n toimitusjohtaja oli pankinjohtajien vakuuttamana ottanut valuuttalainan investoidakseen itsensä ja osakkeenomistaja miljonääreiksi, SKOP pankinjohtaja oli hyvä kaveri. Aina siihen asti kunnes kokoomuslaisen valtiovarainministerin puheiden vastaisesti, myönnettiin että koko Suomi nimisestä valtiosta olivat rahat loppu.Nyt repesi piru irti.

Eduskunta joutui äänestämään kahden pahan välillä. Paukkuja oli vain toisen, yritysten tai pankkien tukemiseen, muttei molempiin. Ja koska niin moni kansanedustaja, ministeri ja valtion korkea virkamies oli saanut henkilökohtaisen siteen OY Pankki Ab:n etuihin ja nautintoihin, ei ollut vaikea arvata kumpi sai rahat ja kumpi turpaansa. Sitäpaitsi konkurssimenettelyn ulottaminen rahoituslaitokseen olisi edellyttänyt selkärankaa, mitä suomalaisilta poliitikoilta ei löydä edes suurennuslasilla. Joten päätös oli lopulta helppo. Itseasiassa sehän oli suorastaan loistava etenkin kun OY Metalli Ab:n toimitusjohtaja ajettiin kansanedustajien, pankkien ja verohallinnon avulla itsemurhaan. Niin se viimeinenkin vastustava ääni vaikeni kun pankit ja kansanedustajat yhteisvoimin todistelivat maksetuille toimittajille päätöksensä oikeutusta.

Niin että JOS ihmiset ihmettelette että miten vaikkapa Kannelmäessä (!?)voidaan avata Suomen suurin ostoskeskus. 50 ostoskassa on hervoton määrä kun ajattelee kannelmäkeläisiä sosialituella asuvia ihmisiä. Tai miksi joku itäkeskuksen laajennus on jo kahden metroaseman välin mittainen ja täynnä alipalkattuja myyjiä, niin että Suomessa on ostoskeskuskapasiteettia 25 miljoonalle asiakkaalle mutta 60 000 syrjäytyvälle nuorelle ei ole mitään työpaikkaa...

No vastaus löytyy n 20 vuoden ja rahoituslaitosten valtiontakauspäätösten luota. "Ei devalvoida ja jos devalvoidaankin, niin pankit pitää pelastaa, maksoi mitä hyvänsä!" Työttömistä nuorista ei ole niin väliä...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jossain vaiheessa hallitus joutui kai aika konkreettisen valinnan eteen: Nollatako Ehrnroothien ja kumppaneiden omistamien osakkeiden arvo konkurssikypsässä Suomen Yhdyspankissa vai lapatako pankin tase täyteen veronmaksajilta rypistettyjä miljardeja ja pelastaa näin "Suomen rahoitusjärjestelmä." Arvatkaa kumpi vaihtoehto valittiin? ; )

Raoul Konnos

Persut olivat ennakkoon ajatelleet maahanmuuttoteemaa ykkösvankkureiksi vaaleissa, mutta kun kerran Portugali sattui tippumaan syliin, muuttivatkin taktiikkaa. Muukalaisten pelkohan se on perimmäisenä ajurina tässäkin asiassa, niin mikä ettei.

Viimeisimmät gallupit kertovat kuitenkin, että persujen bluffi alkaa paljastumaan juuri ennen vaaleja. Sanat talouspolitiikka ja persut eivät kuulu samaan lauseeseen, kun taas muukalaisten pelko eri muodoissaan on sitä persulaisuuden kovaa ydintä.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Minua itseäni hämmästyttää kovasti, miten pahasti Soini on astunut euromiinaan. Jokainen järkevä poliitikko Suomessa tietää Euroopan ja euron olevan Suomen tulevaisuuden kannalta huomattavasti parempi ratkaisu, kuin yksinään nurkassa murjottamisen. Ja EU:sta on tullut jo arkipäivää. Euroskeptisyyden keppihevosella ei näissä vaaleissa pärjää.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jokaisessa puoluetoimistossa on muutama pilipali vääntämässää "puolueen ohjelmaa" niillä tiedoilla mitä on käytettävissä, mainostoimiston ADHD:n tuodessa "tuoreita näkökulmia". Yksittäisillä ehdokkailla ajatukset vaihtelevat tietotason ja miellyttämisen tarpeen mukaan.

Mitäpä on ajateltava siitä, että yksi Suomen kokeneimmista yrityskonsulteista, Timo Rope, on nähnyt välttämättömäksi puuttua noudatettuun talouspolitiikkaan? Perussuomalaisissa, otsikolla Täysmuutos.

Kaveri on lukenut ja ymmärtänyt kaikki talousteorian opukset, vieläpä luennoinut niistä ja soveltanut käytäntöön yritystasolla reilut 20 vuotta.
Mielipiteet voi tarkistaa miehen kotisivuilta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kumma juttu Konnos..oletko ehkä yksi niistä harvoista finanssitietäjistä jolle tämä tuli yllätyksenä?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Petri Sarvamaa, huolimatta toimittajataustastaan ( toimittajana riippumaton pitäisi olla ) ei ajattele asioita analyyttisesti, vaan asenteellisesti jo toimittajana ollessaan.
90-luvun lama oli tavallisen ihmisen orjaksi panemista, yritysten alasajamista, velkojien hyökkäilyjä ja masennusten ja itsemurhien syntysija. Pankit pelastettiin; vasta nyt osa, ei omasta syystään "konkurssiin " , takauksiin ym. joutuneista pelastetaan, jos heitäkään.
Jälkiseuraamukset näkyvät yhteiskunnan eriarvoistamisessa. Kokoomus oli yksi pääarkkitehdeistä, jossa pienyritykset ja taloudet pantiin maksumiehiksi ja pankit pelastettiin. Nyt on aika toisenlasille arvoille.
Typerää keskustelua tuo vaihtoehdottomuus, jossa Suomi maksaa- Ruotsi harkitsee viisaana ottaako osaa tai ei, koska ei viisaina liittynyt EU:n rahaliittoon ja euroon. Hölmöläisten öykkäripolitiikkaa lahden tällä puolella, ja hölmöt ihmisethän sitä tekevät. Ei Suomi mihinkään halvaustilaan joudu, jos pannaan jarrut etelän touhuille.

juri g.

Sarvamaalta ei vieläkään löydy omia ajatuksia. Kommentoi vain muita kuten toimittaja konsanaan. Ei kansanedustaja-ainesta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Sarvamaa: "Nyt äänestetään siitä, kuka puhuu totta."

Niin tehdään. Katainen näet välttelee puhumasta tulevasta Portugalin velkasaneerauksesta, koska pelkää että "markkinat hermostuvat", kuten tuo jumalaksi kohotettu olio "hermostui" kun Irlannin ongelmaa käsitellessä jotkut "vastuuttomat" lavertelivat ohi suunsa.

Sitten vaalien jälkeen kun velkasaneeraukseen mennään, hän selittää asian juuri noin, siis että valehtelu ennen vaaleja olikin vastuullista toimintaa. Ja että itse asiassa tuon väistämättömän velkasaneerauksen aiheuttivat ne vastuuttomat, jotka taannoin olivat puhuneet totta tulevasta.

Ja muut kokoomuslaiset hurraavat: onpa pätevä mies, osaa valehdellakin oikein. Ja rehelliset saavat painua hevon kuuseen. Sauli Niinistökin, joka työnnetään virattomaksi presidentiksi koristamaan kokoomuksen kaakkua.

Me todellakin äänestämme siitä, kuka puhuu totta.

Timo Kallio

Olen äänestänyt Kokoomusta 90- luvulta lähtien enkä ole moista paniikkia ennen nähnyt.

"Mutta koko pitkän talven Timo Soini on halunnut pitää keskustelun euromaiden tukemisessa. Se on ymmärrettävää, koska tällä teemalla hämmennetään tehokkaimmin äänestäjiä."

Päättääkö Timo Soini todellakin sen mistä Suomessa keskustellaan?

"Nyt äänestetään siitä, kuka puhuu totta."

No Mari Kiviniemi ainakin valehtelee:

Julkaistu: 25.03.2011 06:51
Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) mukaan Portugali ei ole pyytämässä ulkomaista laina-apua talouskriisiinsä.

Julkaistu: 06.04.2011 23:05, päivitetty: 06.04.2011 23:34
Portugali pyytää EU:lta rahoitusapua talouskriisin hoitoon.

Julkaistu: 07.04.2011 08:20
Portugalin tarvitseman taloudellisen avun määrä nousee todennäköisesti noin 60–80 miljardiin euroon, uutistoimisto Reuters kertoo EU-lähteisiin vedoten.

---------------------------------------------------------------------

On se säälittävää kun Petrillä ei ole mitään konkreettista asiaa, pelkkiä fraaseja.

Pieni ihme tarvitaan, jos Sarvamaa pääsee läpi.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Minulle riittaísi kun Sarvamaa kertoisi

1. miksi YLE:n julkisen palvelun tehtavaan ei kuulu suomenkielinen tv-kanava.

2. paljonko YLE kayttaa budjetistaan ruotsinkieliseen toimintaan

3. kuinka suuri osa siita rahoitetaan suomenkielisten maksamista tv-maksuista.

Kiitos. Sarvamaan jos kenen pitaisi osata vastata. Kiitos.

Shemu P

Hö, en tiennyt että esimerkiksi Yle 1, Yle 2 ja Teema eivät lähetä suomenkielistä ohjelmaa. Millä kielellä ne sitten tulevat, kyllä se ihan suomelta kuulostaa.

Samuel Virkiö

"Timo Soini on halunnut tehdä tästä vaalista linjavaalin."

Kaikki vaalit ovat linjavaaleja. Ei vaaleja muutoin tarvittaisi.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Kokoomuksen suhteen totuusasioissa ei liene hätää?:

”Hyviä uutisia” – sarjan ensimmäisessä osassa kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen paljastaa kokoomuksen vaaliaseen. Se tullee yllätyksenä myös kokoomukselaisille itselleen.

"KOKOOMUKSEN LEIPÄLAJINA REHELLISYYS

”Ensi kevään eduskuntavaaleihin puolue lähtee politiikassa hieman erikoisella teemalla – kokoomus nimittäin uskoo voittavansa vaalit rehellisyydellä.

Katainen uskoo, että kansa kyllä ymmärtää talouden tosiasiat, kun niistä kerrotaan suoraan.

- Suomalaiset ovat fiksuja ihmisiä jotka vaativat poliitikoiltaan paljon – erityisesti rehellisyyttä. Ja sehän meille sopii, sillä se on meidän leipälaji.”

Lähde: MTV3 uutiset 21.03.2010"

Toisekseen 1990-luvun pankkikriisin hoito lienee härskein kansalaisten perusoikeuksien ja oikeusturvan systeemaattisista loukkauksista?

Lisätiedot kiinnostuneille avoimen internetin kautta:

Koiviston konklaavi
SYP1-SYP2
liikepankki Unitas
pankkikriisi

Kolmanneksi eurokuplan hoitamisen tapa viittaa esimerkiksi tiedottamisessa hyvin paljon Suomen 1990-pankkikriisin hoitotapaan.

Aurinko paistakoot ja Suomen sisäiset Berliinin muurit viimeinkin murtukoot!

a. rahikainen

Unohtuiko Sarvamaalta artikla 125?

Esko Seppänen:

http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_c...

Siteeraan ensiksi oikeusministeri Tuija Braxin kirjoituksen vihreiden blogista tältä päivältä.

”Timo Soini on väittänyt vaalitenteissä EU:n vakausrahastojen olevan EU:n perussopimuksen vastaisia. Soinin väitteisiin kiinnitettiin huomiota myös muun muassa Helsingin Sanomien Mielipide-palstalla eilen.

Onko Soinin väite siis totta?

Kesäkuussa päätettävää pysyvää vakausmekanismia varten on tarkoitus muuttaa EU:n perussopimusta, jolloin järjestely perustuu nimenomaiseen perussopimuksen määräykseen.

Pysyvästä mekanismista poiketen väliaikainen vakausväline on EU-rakenteiden ulkopuolinen, euromaiden välinen kansainvälinen sopimus.

Se on siirtymävaiheen järjestely, joka on tarkoitus sulauttaa myöhemmin EU:n perussopimusten mukaiseen pysyvään mekanismiin.”

Koska olen itsekin esittänyt EU-maiden yhteisvastuun toisten veloista EU:n perustuslain vastaiseksi järjestelyksi (samoin kuin Paavo Arhinmäkikin jo viime syksynä) käyn nyt yksityiskohtaisesti läpi Lissabonin sopimuksen asiaa koskevat määräykset. Artikla 125 on yksiselitteinen siltä osin, että se kieltää 1) jäsenmailta ja 2) EU:lta yhteisvastuun (”ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista”) toisten veloista:

"Unioni ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita jäsenvaltioiden keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi. Jäsenvaltio ei ole vastuussa eikä ota vastatakseen sitoumuksista, joita toisen jäsenvaltion keskushallinnoilla, alueellisilla, paikallisilla tai muilla viranomaisilla, muilla julkisoikeudellisilla laitoksilla tai julkisilla yrityksillä on, edellä sanotun kuitenkaan rajoittamatta vastavuoroisten taloudellisten takuiden antamista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi."

Vakaustakuissa ei ole kyse ”vastavuoroisista taloudellisista takuista tietyn hankkeen yhteiseksi toteuttamiseksi”.

Kun perustettiin väliaikainen vakausväline (ERVV), jota kutsutaan myös tilapäiseksi vakausrahastoksi, se olisi ollut artiklan 125 näkökulmasta laiton eikä sitä siksi voitu perustaa EU:n rakenteisiin, Niinpä jäsenmaat perustivat EU:n ulkopuolelle luxemburgilaisen yhtiön, joka ei ole EU:n elin, tämän tilapäisen takausjärjestelyn käytännön hoitoa varten. Tällä valtioiden välisellä sopimuksella kriisimaille annettavista takauksista kierrettiin EU:n perustuslain yhteisvastuu-kieltoa.

...

EKP on lainoittanut 1 prosentin korolla pankkeja, jotka ovat antaneet EKP:lle vakuuksiksi ongelmamaiden velkapapereita niiden nimellisarvoon. EKP ei kerro, kuinka paljon sillä on taseissaan epäkurantteja – eli mitä suurimmalla todennäköisyydellä velkasaneeraukseen joutuvien – EMU-maiden velkapapereita. Kun niitä arvioidaan olevan 300-400 miljardin arvosta, EKP on niiltä osin roskapankki.

Oikeusministeri Tuija Brax ei vihreässä blogissa (http://www.vihreat.fi/node/6781) vastannut itse esittämäänsä kysymykseen. Takausjärjestelyt ovat EU:n perustuslain mukaan laittomia, eikä valtioiden välisellä sopimuksella perustettu ERVV ole EU:n toimivallassa eikä ole EU-instituutio.

. .

Katoitteko nuorisovaalien tulosta; kolme ensimmäistä paikoissa olivat kokkelit 38, vihreet, 36 ja kepulit 32.

Eikö tossa olisi jo hyvät hallituspuolueet?

Vitsivitsi.

Petri Peltonen

Sarvamaa: "Vaan ei upota tähän suohon. Kuluneiden kuukausien, viikkojen ja päivien jaarittelu on jo osoittanut, että kyse ei ole enää tiedosta, tosiasioista ja niiden vakuuttavasta hallitsemisesta. Ihmiset miettivät kuumeisesti, valehdellaanko heille Euroopan tilanteen vakavuudesta."

Ehkä tärkein kysymys olisi kulminoitunut tuosta havaittavaan kohtaan. Tuohon valehteluun ja osaamattomuuteen.

Suomessa on monia lakeja ja instansseja valvomassa pankkeja ja rahoitusta. Esim. Laki finanssivalvonnasta http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2008/20080878

Eiköhän muilla mailla ja Euroopan keskuspankilla ole samanlaisia. Jos niitä olisi noudatettu, niin emme olisi tässä suossa. Kreikka huijasi 10 vuotta EU:n valvontaviranomaisia. Ei noin laajamittainen kusetus olisi onnistunut ilman tuhansien kovapalkkaisten viranomaisten tyhmyyttä tai sormien läpi katsomista.

Samat poliitikot ja ekonomit nyt hoilottavat vakausrahastojen tärkeydestä talouden pelastamisessa.

Meitä on kusetettu. Ja samat kusettajat haluavat jatkaa. Saamatta sanktioita itselleen. Ja kansan pitäisi maksaa. Kyllä kansa maksaa. Sitä kokoomus ja keskusta toistelee. Ratkaisua ei voi tulla ennenkuin rakenteet korjataan, eikä niitä voi korjata, sillä EU:n kova ydin pitää etuuksistaan kiinni ja paukuttaa henkseleitään uskoen olevansa erinomaisen päteviä.

Vääjäämättä EU:n taloustilanne on neljän vuoden kuluttua huonompi kuin nyt. Kreikka, Irlanti eikä Portugali voi kymmeneen vuoteen edes lyhentää lainojaan vaan lainaavat koko ajan lisää.

Te poliitikot olette upottaneet meidät suohon. Te samat poliitikot ette pysty nostamaan meitä suosta, sillä ette ymmärrä edes perusasioita.

Heikki Polojärvi

Lissabonin sopimuksessa lukee ettei pankkeja voi panna vastuuseen, joten ei voi. Samassa sopimuksessa lukee, etteivät jäsenvaltiot voi vastata toisen jäsenvaltion veloista, joten pannaanpa pystyyn yhtiö, jota jäsenvaltiot sitoutuvat rahoittamaan ja joka sitten rahoittaa näitä valtioita.
Eli: Jos sopimuksessa lukee ettei saa kusta kengille, kustaan ensin kuppiin ja kaadetaan se sitten kengille.

Tämä kriisihän lähti siitä etteivät euroopan valtiot pitäneet kiinni omista rajoistaan. Sitten pidetään tiukasti kiinni säännöstä joka suojaa pankkeja ja sijoittajia ja livahdetaan porsaanreiästä millä saadaan laskut kuluttajan kannettaviksi. Sopimuksia luetaan kuin piru raamattua ja noudatetaan milloin halutaan. Onko kukaan edes tosissaan tutkinut olisiko muita vaihtoehtoja? Tämä yksi ainoa vaihtoehto mitä meille tarjoillaan on takuuvarmasti lähtöisin sijoituksiensa puolesta huolestuneiden lobbarien sylttytehtaasta. Onhan jo sunday timesinkin toimesta todistettu että systeemiin saa rahalla ujutettua omia lakejaan.

MInusta koko EU-tunkio haisee taivaisiin asti.

Henry Bjorklid

Juu, kyllä kirjoitus on pelkkää fuulaa.
Esimerkkinä tuo YLE-linkki:
- YLE kertoo
(KOK-johtoinen YLE valikoi lähteensä)

- Pellervon tyyppi kertoo (Pellervo on täysin KEPUn hanskassa)

- Pankki kertoo (no ei varmaan kerro, että heidät ja rahoitusmarkkinoiden kolleegat pitäisi vetää vastuuseen)

Jo pelkkä väliotsikkootsikko kertoo koko valheellisuuden: "Ekonomistien huolena julkinen talous ja verot" - LOL
_____________________

Muutenkin koko blogikirjoitus on pelkkää lukijan nuoleskelua, kuorrutettuna puolitotuuksilla ja viittauksella 48. artiklaan, johon ei kuitenkaan linkkiä anneta.

Henry

Teppo Tuppula

"Vain parikymmentä vuotta sitten Suomen valtio huojui konkurssin partaalla. Silloinen hallitus teki kipeät mutta välttämättömät ratkaisut, ja Suomi sai maailmalta lainaa. "

Niin, Suomen hallitus TEKI kipeät ratkaisut, mutta Portugalin hallituspa EI tehnyt.

Käyttäjän petrisarvamaa kuva
Petri Sarvamaa

Mutta Portugalin hallituspa tekee nyt, kun ehtona takauksille pannaan tekemään. Ei ole pienen ihmisen elämä lähivuosina Portugalissa ihan yhtä vaivatonta kuin se on maissa, jotka ovat pitäneet taloutensa jonkinlaisessa kunnossa. Tiedän kyllä, että Suomessakin on suuri joukko ihmisiä, joille se ei ole herkkua nytkään. Pitää vaan yrittää ratkaista nämä asiat niin, ettei huonompiosaisten määrä Suomessa lähde entisestään nousuun. Se on tämä suuri kysymys, jota nämä paljon puhutut vastuulliset poliitikot kovasti miettivät. Kaikki on suhteellista, paitsi tuhkan ripotteleminen itsensä ja oman maansa kansalaisten päälle, epävarmuuden, pelon ja näiden kautta vihan lietsonta. Se on absoluuttisen vastenmielistä, vastuutonta, epärehellistä ja erittäin vaarallista.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Portugalin hallitus yrittää tehdä. Kun Portugalin 10-miljoonainen kansa ymmärtää, mitä heiltä vaaditaan, se lakkaa tekemästä. On aivan sama mitä hallitus vaatii, jos toteuttajia ei ole. Vai muuttuuko vuosituhantinen kulttuuriperimä, NAPS?

Tapahtuu juuri se, mitä kerroitte: Ripotellaan tuhka oman maan kansalaisten päälle ja lietsotaan epävarmuutta, pelkoa, joka muuttuu suuttumuksen kautta vihaksi.

Ikuisen talouskasvun viimeinen käyttöpäivä meni jo. Tarvitaan uudenlaista ajattelua.

Arto Kummatti

Sarvamaa sanoo, että pankkien vastuiden liittäminen tähän väliaikaiseen lainahässäkkään ei ole mahdollista koska " vastuista ei ole mainittu EU:n perussopimuksessa."

Sarvamaa antaa ymmärtää että EU:n perussopimus on aina, tässä ja nyt, eikä siihen voi kajota.
Muistaakseni Neuvostoliittokin oli jykevä kuin peruskallio, eikä sitä voinut muuttaa

Hyvä on. EU:n perussopimusta ei voi muuttaa, sovitaan niin.

Kannattaa kuitenkin muistaa että Suomi ja suomen eduskunta voi päättää olla antamatta lisälainaa.

Sarvamaa jättää tämän tarkoituksella kertomatta, koska se ei palvele Kokoomuksen agendaa.

Se siitä TOTUUDESTA.

Timo Kallio

Helppo-heikki Sarvamaa ei päässyt eduskuntaan.

Kyllä kansa tietää.

Toimituksen poiminnat