Petri Sarvamaa Järjen asialla.

Poliitikkojen arvostus ja demokratia

Aloitin vaalikampanjani ilmoituksella Helsingin Sanomissa 6. joulukuuta. Siis yli neljä kuukautta sitten. Kaduilla rupesin kättelemään ihmisiä ja keskustelemaan, siis keskustelemaan ihmisten kanssa 10. tammikuuta, yli kolme kuukautta sitten.

Kaduilla olen kertonut ihmisille, miksi pyrin politiikkaan. Koska en kovasta yrityksestä huolimatta ole voinut kertoa asiaa ihan kaikille, kerron se tässäkin. Jotta mahdollisimman moni tietäisi.

Lyhyesti ilmaisten: Demokratiasta täytyy pitää hyvää huolta. Suurimmassa vastuussa tästä ovat kansanedustajat, joiden joukosta nousevat yleensä myös korkeimmat poliittiset päättäjät, ministerit ja Tasavallan presidentti.

Hallituksen täytyy nauttia eduskunnan luottamusta, jotta se voi toimia. Tämä ei kuitenkaan riitä demokratian hyvinvointiin. Jotta edustuksellinen demokratia toimisi ja voisi hyvin, täytyy kansanedustajien nauttia mahdollisimman suurta kansalaisten luottamusta. Viime vuosina tämä luottamus on ollut koetuksella. Syitä ovat olleet mm. vaalirahasotkut, lahjustutkinnat ja yleisesti ottaen kansalaisten muisti, johon tahroja on kertynyt kuin vanhaan tiskirättiin. Tietysti syitä on monien mielestä ollut myös harjoitetussa politiikassa itsessään.

Viime vuonna nähtiin pohjanoteeraus. Kansalaisten luottamus poliitikkoihin mitattiin kahdessa tutkimuksessa 7-10 prosenttiin. Pidemmällä aikavälillä demokratia ei tällaista luottamuksen puutetta kestä ilman, että sitä rupeaa pahasti yskittämään.

Pyrin politiikkaan koska katson, että minulla on edellytyksiä olla mukana valtakunnanpolitiikassa hoitamassa yhteisiä asioita. Mutta erityisen tärkeää äänestäjän kannalta on tietää pyrkijän perimmäiset motiivit. Ne löytyvät juuri siitä demokratian hoivaamisen ytimestä.

Pyrin politiikkaan, koska haluan pitää demokratiasta hyvää huolta. Se tarkoittaa sitä, että keskustellaan, kuunnellaan, hoidetaan asioita yhdessä yli puoluerajojen rakentavasti ja vastuullisesti - ja ollaan rehellisiä ja rohkeita. Rohkeutta tarvitaan paitsi vaikeiden päätösten tekemiseen, myös siihen, että voi tarpeen tullen myöntää olleensa väärässä.

Ja sitä keskustelemista ja kuuntelemista täytyy jatkaa myös kaduilla ja toreilla, koko vaalikauden ajan. Ei poliitikko muuten voi tietää, mitä kansa miettii.

www.petrisarvamaa.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jope58 kuva
Tapio Härkönen

Kuljin eilen ohitsesi, kun keskustelit kadulla.
Toivottavasti jatkat jalkautumista vaalien jälkeenkin.

Toit tärkeitä asioita esille kirjoituksessasi, millainen on hyvä KANSANEDUSTAJA.
Kristityillä on sanonta:
"Missä on kuriton kansa, sieltä puuttuu pyhä papisto".
Tämä pitänee paikkansa myös maallisen regimentin suhteen!

Käyttäjän petrilagus kuva
Petri Lagus

Kuinka suhtaudut puolueesi vaalitoimintaan? Ainakin tuo linkki saa viileitä väreitä aikaiseksi.
http://friends.murrur.fi/stuff/vaalit/index.html

Toimituksen poiminnat